KOROM POMORANDŽE ISPOLIRAJTE DRVENI NAMEŠTAJ I SLAVINE! Evo šta još sve možete sa njom da uradite


IZVOR: Republika - 28.10.2020 | 21:17


Pomorandže su popularno voće, najčešće ih konzumiramo sveže zbog činjenice da su bogate vitaminom C, ali one vrlo često završavaju i u kolačima, kojima daju odličan šmek, a, naravno, tu su i sokovi, koji su bez njih nezamislivi. Koliko su zdrave, izlišno je govoriti, ono što je nas zanimalo jeste kako ovo voće može da se upotrebi u domaćinstvu. Tu, pre svega, mislimo na popularne trikove koji posao jedne domaćice značajno olakšavaju i, verovali ili ne, pomorandže zaista mogu da se upotrebe na mnogo načina, neobičnih i potpuno neočekivanih!

Foto: Photo by Noah Buscher on Unsplash

Foto: Ilustracija

Pre nego što otkrijemo kako sve pomorandžu možete upotrebiti u kući, napominjemo da, ukoliko ste u mogućnosti, treba da kupujete uvek organski proizvedene pomorandže, čija kora nije tretirana pesticidima, posebno ako želite da ih koristite u jelima ili za negu kože.

Ako ipak niste u mogućnosti da sebi priuštite takve pomorandže, onda ih pre upotrebe dobro operite pod mlazom hladne vode kako biste oprali što više štetnih materija.

via GIPHY

 Skuvajte koru pomorandže u vodi i dodajte malo soli, time ćete izlečiti mamurluk

U nastavku otkrivamo odlične trikove koji pokazuju kako sve možete da koristite ovo voće...

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

ZA ČIŠĆENJE

Uklonite mrlje od vode - Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama, jednostavno ih možete ukloniti tako što ćete ih ispolirati unutrašnjošću pomorandžine kore.

Ispolirajte drveni nameštaj - Beli deo kore pomorandže takođe može vratiti sjaj starom drvenom nameštaju.

via GIPHY

Koristite kao sredstvo za čišćenje - Kore pomorandže stavite u staklenu teglicu, prelijte belim sirćetom, pa ostavite nekoliko nedelja u frižideru i povremeno promešajte. Nakon nekoliko nedelja procedite tečnost, sipajte u sprej-bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.

Foto: youtube.com/NigiVlogs

Foto: Ilustracija

U DOMAĆINSTVU

Oterajte insekte - Mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori pomorandže. Oteraćete ih tako što ćete koru pomorandže postaviti na mesta odakle mislite da insekti dolaze.

Osvežite prostoriju - Pomorandža ima neodoljivo osvežavajući miris koji svakoj kući daje određeni šarm. Kore pomorandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih okačiti u kupatilu, ormarima...

Omekšajte smeđi šećer - Ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve, to ćete sprečiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore narandže. A, kao bonus, dobićete i sjajnu aromu šećera.

via GIPHY

JOŠ IDEJA KAKO DA UPOTREBITE OVO JUŽNO VOĆE

Za otklanjanje mirisa iz obuće - Koricu pomorandže stavite u platnenu kesicu, zavežite je i preko noći stavite u cipele koje nisu baš prijatnog mirisa. Kora će upiti sav smrad.

Piling za telo - Ovo je najjednostavniji piling koji možete sami da napravite. Stavite koru pomorandže u gazu, zavežite i koristite umesto sunđera za vreme tuširanja. Kora pomorandže će kožu učiniti čvrstom, svetlijom i glatkom.

via GIPHY

Napravite sveće - Kora pomorandže može poslužiti i kao brza dekoracija! Od nje možete da napravite male svećnjake tako što ćete iseći voće napola, a onda izdubiti polovine i napuniti voskom. U sve to treba ubaciti i mali fitilj. Ove sveće prelepo mirišu.

Napravite balzam za kosu - Kora pomorandže je delotvorna u borbi protiv peruti i oslobađa vas dosadnog svraba i belih tačkica po ramenima. Pomešajte malo samlevene kore i vode i ostavite da prenoći. Sledećeg dana izmasirajte kožu glave i kosu i rešićete se peruti i dobićete dubinsku negu.