JEFTINO, PRIRODNO I LAKO! Napravite sami sredstvo za dezinfekciju ruku od samo 3 sastojaka


IZVOR: Republika - 12.08.2020 | 11:01


Od marta meseca do danas verovatno ste potrošili pravo malo bogatstvo na sredstva za dezinfekciju i suvo pranje ruku, s obzirom na to da epidemiološke mere nastale usled korone nalažu da je lična higijena osnov za borbu protiv ove pošasti.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Naime, prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, sapun, voda i zaštitne maske jesu najefikasniji načini da se zaštitite od koronavirusa, naročito ako dosta vremena provodite u kontaktu s drugim ljudima u gradskom prevozu ili tržnim centrima. Međutim, kako nismo uvek u mogućnosti da operemo ruke, često posegnemo za dezinfekcionim sredstvima koje jednostavno i povoljno sami možemo da napravimo, a mi ćemo vam pokazati i kako!

Potrebni sastojci:

  • 2/3 70% alkohola
  • 1/3 gela aloe vere
  • nekoliko kapi eteričnog ulja

Pomešajte sve sastojke i eto gela za dezinfekciju ruku! Još jedna prednost domaćeg gela jeste što možete da birate miris tako što ćete staviti eterično ulje po želji.

 

 
$bp("Brid_97230053", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

Profesorka biologije Mirjam Varam sa Univerziteta "Vilijam Paterson" ističe da je najbolja metoda za borbu protiv bakterija i virusa redovno pranje ruku jer se na taj način bacili uklanjaju s kože. Gelovi za dezinfekciju će ubiti mikrobe, ali ih neće ukloniti.

- Pranje ruku jeste najvažniji prvi korak i oko toga ne bi trebalo da bude kompromisa - zaključila je Mirjam Varam.