Ovaj deo tela prvi odaje godine: Ovo su najbolji saveti da što duže zadržite mladalački izgled


IZVOR: story.rs, republika.rs - 30.07.2020 | 23:25


Osim na licu, starenje se najviše primećuje na koži vrata. Pored obavezne hidratacije, koja je temelj beauty rutine, nudimo vam savete kako da što duže zadržite mladalački izgled

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

S godinama se naša koža tanji, gubi na elastičnosti i opušta, što izaziva pojavu bora, tamnih mrlja i viškova. Neki od ključnih faktora koji ubrzavaju starenje dermisa jesu boravak na suncu bez zaštite, pušenje i uticaj određenih spoljašnjih faktora, a naravno, tu je i genetska sklonost ka boranju i opuštanju kože.

Mnoge žene primećuje kako se, osim na licu, koža na njihovom vratu opušta brže od ostatka tela, kao i da gubi na elastičnosti, pa često izgleda starije nego što zaista jeste. Upravo je izlaganje sunčevoj svetlosti glavni uzrok što lice i vrat najbrže stare – gotovo uvek su na udaru spoljnih faktora poput jakog sunca, oštrog vetra ili hladnoće.

 

 
$bp("Brid_96117262", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

Počnite s negom na vreme

Kvalitet kože posle 30. godine u velikom broju slučajeva je posledica nege u dvadesetima, ali i prirodnih metaboličkih procesa koji se usporavaju s godinama. Iako njena čvrstina i sinteza kolagena i elastina još nije ozbiljnije ugrožena, u tridesetim godinama moramo da podstičemo njihovu proizvodnju kako bi se naša koža lakše nosila s promenama koje nastupaju u četrdesetim godinama.

Pravilna beauty rutina 

Zbog svega navedenog, poželjno je uvesti obaveznu beauty rutinu koju čine jednostavni koraci. 

– Hidratacija dermisa antiejdž sastojcima, poput vitamina C, hijaluronske kiseline, retinola, peptida i tako dalje.

– Korišćenje SPF faktora kao preventive protiv bora i hiperpigmentacije je obavezno.

– Redovno čišćenje pora je obavezno, kako bi kroz dermis mogle da prodru aktivne i hranjive supstance iz kozmetičkih preparata.

– Suva i posebno osetljiva koža trebalo bi da se podvrgne tretmanu dubinske hidratacije i multivitaminske maske barem jednom mesečno.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

– Problematična i masna koža trebalo bi da se tretira jednom mesečno profesionalnom eksfolijacijom voćnim kiselinama.

– Svi tipovi kože moraju da imaju posebnu negu za područje oko očiju kako bi se sprečio nastanak bora i onemogućilo produbljivanje postojećih mimičkih bora.

– U kućnu beauty rutinu trebalo bi uvesti piling, kao i maske, jednom do dva puta nedeljno.

Kada pričamo o osnovnim koracima za negovanje kože, tu su  čišćenje, toniranje lica, nanošenje seruma i kreme za lica, kao i zaštita kože od sunca.

Usporite starenje kože vrata

Osim česte izloženosti suncu, na ubrzano starenje kože vrata utiče i činjenica da je ona mnogo tanja od kože na licu ili ostatku tela. Osim tanje kože, vrat ima i manju količinu potkožnog masnog tkiva i slabije mišiće od onih na licu, pa je dermis koji se vremenom opušta na vratu mnogo vidljiviji nego bilo gde na telu.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Najbolja prevencija za prerano starenje vrata leži u kvalitetnoj hidrataciji. Korišćenje iste kreme koju mažete na lice dobar je način negovanja vrata i sprečavanja preteranog opuštanja kože. Kao i kod svake prevencije, ključno je početi na vreme. Preporučuje se već u dvadesetim godinama, pre nego što uopšte primetite da je koža vrata počela da vam se opušta. Osim hidratacije, najvažnije je u negu vrata uključiti i kreme s visokim zaštitnim faktorom kako bi se umanjila šteta od sunčevog zračenja.