BRŽI RAZVOJ: Bebu i porodilju ne odvajajte posle porođaja


IZVOR: Jelena MLADENOVIĆ - 20.10.2017 | 22:45


Kad dođe na svet, beba je 100 odsto zavisna od majke, od čijeg emocionalnog stanja zavisi kojom brzinom će dete napredovati.

Foto: instagram.com/thaisedemari

Zajedno od prvog trenutka

Bebu i mamu ne bi trebalo odvajati posle porođaja. Nauka je dokazala da odvajanje majke od bebe može da unazadi razvoj deteta i njegovo zdravstveno stanje.

- Razdvajanje mame i bebe dugoročno šteti bebi - kaže švedski doktor Nils Bergman, s dugogodišnjom praksom u porodilištu i istraživač na tu temu. Da je kontakt majke s detetom u prvim danima po rođenju važan, navodi i psiholog Nevena Čalovska Hercog za Srpski telegraf, ističući da je podrška majci u tim trenucima dragocena i ključna za emocionalnu sigurnost novorođenčadi. Naravno, postoje zdravstvene situacije i komplikacije usled kojih su majka i beba radi obostrane dobrobiti odvojene, ali u većini slučajeva moraju biti zajedno.

Prvi kontakt

Foto: pixabay.com

- Najbitnije je da bebe i majke imaju emocionalni kontakt sa što manje stresa i ograničenja. Porođaj je traumatsko iskustvo - razdvajanje bebe od majčine utrobe. Sama fiziologija deteta menja se tokom tog procesa, zato je prvi kontakt bebe i mame veoma važan. Naravno, postoje brojni faktori koji utiču na razdvojenost majke i bebe: u kakvom je stanju majka nakon porođaja, način na koji se majka porodila, takođe i stanje deteta: da li je u inkubatoru ili ima neke zdravstvene probleme koji će ga razdvojiti od majke - kaže doktorka.

Istraživanja rađena ranijih godina svedoče o tome da su deca u deprivaciji, odnosno ona kojoj je uskraćeno prisustvo majke, slabo napredovala, što je često slučaj s bebama rođenim u zatvoru.

- Jaka afektna veza između majke i bebe stvara kod novorođenčadi primarnu emocionalnu sigurnost, majka je prvi kontakt sa svetom i pomaže im da stvaraju sopstvenu sigurnost. Osmeh kod bebe prvi je pokazatelj da je svesna sveta oko sebe, a u tim trenucima majka je jedina osoba na koju se beba oslanja. Kasnije, sa osam meseci, beba počinje da prima druge izvore sigurnosti i radosti - navodi dr Nevena Čalovska Hercog.

Ne preterivati

Beba je 100 odsto zavisna od majke. Čak i jednogodišnje dete je 99 odsto zavisno od majke. Njegova zavisnost nastaje zbog senzorne i društvene stimulacije, a odvajanje loše utiče na bebu. Doktor Nils Bergman u istraživanju navodi:

- Odvajanje prerano rođenih beba i njihov boravak u inkubatorima dugoročno loše utiču na mozak tih beba. One su potpuno lišene majčinog uticaja, glasa i dodira, koji hrane bebin fizički, psihološki i neurološki razvoj. Suprotnost tome su nošenje deteta, ispoljavanje emocija i blizina. Iskustva su pokazala da bebe koje su odvojene od majke tokom noći lošije spavaju i teško uspostavljaju ciklus spavanja.

Shodno tome, psiholog Nevena Čalovska Hercog navodi da je emocionalni i fizički kontakt važan, ali da ne bi trebalo preterivati u tome.

- Da li će beba spavati pored majke, zavisi od kulture i stila života. Kod nas bebe spavaju u kolevkama, što ne znači da su ugrožene na bilo koji način - ističe doktorka.

Dr Bergman zaključuje da se celokupan odnos majke i bebe može svesti na sledeće - fetus pita: "Jesam li siguran?" Ako se oseća sigurno, njegovo telo će proizvoditi oksitocin. Ako oseća da nije sigurno, proizvodiće vazopresin, hormon stresa, a potom i kortizol, a da li će se osećati sigurno, isključivo zavisi od sigurnosti majke, zato ona nikad ne sme biti sama nakon porođaja.