POSLE KARANTINA: Trening za bolje raspoloženje


IZVOR: Tanja Jovanović - 24.06.2020 | 15:21


Svesni smo kako je karantin uticao na nas, počevši od smanjenja cirkulacije, opuštanja mišića, gubitka kondicije, anksioznosti, poremećaja sna, povećanja telesne mase, potencijalnog povećanja hroničnih bolesti, bolova u leđima, vratu, pa sve do nedostatka vitamina D, sa kojim je stanovništvo već u deficitu...

Foto: pixabay.com

Posle pauze počnite sa laganim treningom


Vraćanje u formu nije nimalo lako i biće potreban određeni vremenski period da se dostigne raniji nivo fizičke spreme. Ivan Paunović, sportski psiholog i personalni trener, za Srpski telegraf daje konkretne savete kako da to i uradite.

- Vrlo je bitno naglasiti da je potrebno raditi postepeno, i na fizičkom i na mentalnom planu - kaže Paunović. On dodaje da ne treba da budemo previše strogi prema sebi jer izolacija od par meseci sa nemogućstvom slobodnog kretanja mnogo utiče na čovekov organizam i može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, pogotovo sa psihološkog aspekta.

SAMO UMERENO

Umerena fizička aktivnost i boravak u prirodi, meditacije, masaže... stvaraju bazne reakcije na telo, oslobađajući razne hemikalije poput endorfina i serotonina, koji utiču na bolje raspoloženje i povećanje energije.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Paunović

- Teško i intezivno vežbanje može prolazno suzbiti imunološku funkciju do tri sata, pa čak i više, a izaziva i kisele reakcije u organizmu. Hormoni nadbubrežne žlezde (kortizol, epinerfin, norepinerfin) smanjuju aktivaciju imunog sistema i povišeni su nekoliko sati u periodu oporavka. Umerena fizička aktivnost može pojačati imunološku funkciju gornjih disajnih puteva čak 50 %. Zato savetujem da se krene sa umerenim vežbama (trbušnjaci, čučnjevi...) u kući ili u prirodi, da se provodi što više vremena u prirodi i na suncu, naravno, sa dozom opreza za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima i osetljivom kožom. Sunce nam pomaže u procesu stvaranja vitamina D, koji je i prohormon, te ima veliki uticaj u preventivi raznih patogenih stanja u organizmu. Posebno su lekoviti zraci jutarnjeg sunca - kaže naš sagovornik.

BEZ NAGLIH PROMENA

Ljudi koji su se vratili u teretene nikako ne treba da posežu za velikim težinama, već treba postepeno da se vraćaju u formu.

- Gledajte da se polako vraćate u formu, da imate pored sebe uvek flašicu vode ili prirodnog voćnog soka i da uvedete voće i povrće u ishranu, posebno sezonsko voće. Sve ovo treba da prati i dobar san, koji je veoma bitan za regeneraciju tela, a najbolji period da odete na spavanje je između 22.00 i 01.00. I zapamtite, nagle promene uvek su opasne, svaka preteranost protivna je prirodnoj ravnoteži, dok su postupnost i umerenost siguran put ka zdravom životu - kaže sportski psiholog.