Razbijanje mitova: Da li dugo nošenje potpetica ojačava naše listove?


IZVOR: opušteno.rs, republika.rs - 18.03.2020 | 23:47


Devojke koje nose visoke potpetice dobro znaju da su dobre štiklice jednake injekciji instantnog samopouzdanja. Vizualno produžuju noge, podižu gluteuse i transformišu svaki outfit iz casuala u chic.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ali, svaki put kad hodamo u omiljenom paru potpetica, pogotovo ako su više od 7 centimetara, naše noge i stopala malo po malo trpe nepovratnu štetu: grčevi u listovima, bolna stopala i mišići samo su neki od vidljivijih znakova da smo u previsokim potpeticama proveli previše vremena.

Znači li, međutim, bol u listovima da smo odradili jedan dobar trening s nogama i da će nam kroz vreme mišići listova postati masivniji?

Marco Narici, profesor s Manchester Metropolitan univerziteta, okupio je žene koje nose potpetice više od 5 centimetara svaki dan u godini kroz barem dve godine i koje se osećaju neudobno u ravnim cipelama, pa na njima proveo studiju koja je trebala evaluirati mišiće i tetive ove grupe žena spram žena koje nikada ne nose potpetice.

Temeljem magnetske rezonance, dokazano je da se mišići listova kod jedne i druge grupe ne razlikuju ni u čemu osim jednom: žene koje nose pete imale su kraća vlakna mišića i deblje i manje fleksibilne tetive.

Ovaj rezultat nije neočekivan obzirom da šetanje u potpeticama ne dozvoljava mišiću da se ispravno rastegne prilikom hodanja. S druge strane, žene koje nose potpetice od 10 ili više centimetara ozbiljno kompromituju efikasnost mišića i pokazuju znatno veći rizik od povreda, sugerisala je slična studija. Ukratko, premda nošenje potpetica ne povećava vizualno mišiće, ono svakako uzrokuje skraćivanje tetiva.