Prestali ste da pušite i gojite se nenormalno? Ova dijeta je idealna za vas


IZVOR: Republika - 05.01.2020 | 01:11


Kad se odreknu cigareta, sveži nepušači uglavnom "nabace" nekoliko kilograma viška. Kako se to ne bi desilo, potrebno je posebnu pažnju posvetiti režimu ishrane, dok se telo ne privikne na život bez duvana.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Da bi se izbeglo gomilanje kilograma kod onih koji ostave cigarete, nutricionisti su osmislili plan za jednonedeljnu dijetalnu ishranu. Da biste se lakše izborili i istrajali u odvikavanju od duvana, pijte dosta vode, prirodnih sokova, jedite namirnice bogate vitaminom B, kao što su integralni hleb i pirinač. Potrebu za pušenjem potrebno je ublažiti unosom biljnih vlakana, tečnosti i čajeva.

Za doručak je svakog dana idealan sendvič od integralnog hleba i tunjevine, ili sendvič sa puterom, marmeladom i šolja jogurta.

Povećanim unosom hrane, bivši pušači pokušavaju da olakšaju "krize" koje nastaju nakon prestanka "dotoka" nikotina. Umesto cigareta, da bi "uposlili ruke", uzimaju razne grickalice i bilo koju hranu bez ikakve potrebe. Prva pomoć u ovakvim situacijima su jabuka ili kašika meda od lavande ili ruzmarina, koji će zasititi i umiriti.

PRVI DAN

Ručak: čorba od povrća (pasulj, grašak, šargarepa, brokoli, bob), teleći biftek sa roštilja, paradajz, sezonsko voće

Večera: zelena salata sa kivijem, ananasom i tri kašike testenine, račići (gambori), pomorandža

DRUGI DAN

Ručak: zelena salata sa sirćetom i rukolom, tunjevina sa roštilja sa soja sosom, crni pirinač (tri kašike), kruška ili jabuka

Večera: supa od povrća, svinjski file sa pire krompirom (šest kašika), sezonsko voće

TREĆI DAN

Ručak: testenina sa spanaćem, suvim grožđem i pinjolama, teleći hamburger sa salatom od kupusa, ananas

Večera: iseckano povrće, kajgana sa šampinjonima, tost (tri parčeta), kompot od jabuke

ČETVRTI DAN

Ručak: čorba od kupusa, krompira i glavice luka, svinjska krmenadla sa pečenim tikvicama, voćni kup

Večera: paradajz sa lukom i sojinim klicama, grašak sa mesom (šest kašika), kompot od šljiva

PETI DAN

Ručak: salata od pasulja sa mini-paradajzom, lignje u luku, jabuka

Večera: riblja čorba sa tri kašike kuvanog pirinča, tortilja od spanaća, mandarine