Loš zadah nestaje istog trena: Jedite OVO posle belog luka i niko neće pobeći od vas


IZVOR: stil.kurir.rs - 29.12.2019 | 01:11


Beli luk ima čudesna lekovita svojstva, te spada u jednu od najmoćnijih biljaka na svetu.

Foto: pixabay.com

Međutim, mnogi ljudi ga izbegavaju zbog neprijatnog i jakog mirisa koji ostavlja u ustima. To nam stvara probleme jer niko od nas ne želi loš zadah.

Tada obično posežemo za pastom za zube i četkicom u pokušaju da otklonimo intenzivan miris ili kupujemo žvake da zamaskiramo zadah. Ali, ni to nam obično ne pomaže!

Naučnici tvrde da bi uz beli luk  ili posle jela u kojem je ova zdrava namirnica trebalo da jedemo jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke.

Naime, te namirnice sadrže fenole, spojeve koji u hemijskoj reakciji reaguju sa sumporom iz belog luka, te tako neutrališu snažan miris.

Foto: pixabay.com

Istraživači su to dokazali masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumiranja ovih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu ispitanika.

Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.