Od ovih namirnica mišići rastu ko ludi: Malo ribe, cimeta, slatkog krompira...


IZVOR: zenskimagazin.rs - 18.12.2019 | 01:11


Redovne vežbe podstiču mišiće da rastu. Ali ne možete se samo osloniti na vežbanje, već morate pažljivo birati hranu.

Foto: pixabay.com

Konzumirajte hranu koja sadrži proteine, zdrave ugljene hidrate i masti. Takođe za izgradnju mišića neophodan vam je magnezijum, kalijum, selen, kalcijum, gvožđe i drugi vitamini.

Riba, a posebno losos, jedna je od sjajnih namirnica koja će izgraditi vaše mišiće. Losos vam može pomoći da izgradite mišiće i sagorite masti jer su jedina kombinacija omega 3 masnih kiselina, vitamina B i visokokvalitetnih proteina. Takođe sadrži magnezijum, selen, kalcijum i gvožđe koji gradi mišiće i obnavlja ih nakon treninga.

Kvinoja je jedna od idealnih namirnica za vaše mišiće jer sadrži puno proteina i malo ugljenih hidrata. Protein koji sadrži sastoji se od svih devet esencijalnih aminokiselina, a takođe sadrži vlakna, riboflavin, kalcijum, vitamin E, gvožđe, kalijum, fosfor, magnezijum, folnu kiselinu i beta-karoten.

Foto: pixabay.com

Cimet ne sadrži gluten i holesterol, što ga čini još jednom sjajnom namirnicom za izgradnju i obnavljanje mišića. Ako ozbiljno razmišljate o izgradnji mišića, u prehranu treba da uključite mahunarke, jer su one odlični izvori proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Proteini pomažu u izgradnji mišića i snage, vlakna su ključna za odgovor na insulin, a ugljeni hidrati obezbeđuju stabilnost i trajno snabdevanje energijom. Studija na Univerzitetu Rutgers utvrdila je da fitoekstrakti koje sadrži spanać pomaže u povećanju mišićne mase za 20 procenata. Spanać takođe sadrži kalcijum, koji pomaže u obnovi mišića i sprečava grčeve tokom treninga. Pored toga, sadrži veliki procenat gvožđa neophodnog za izgradnju mišića.

Laneno seme sadrži puno hranljivih sastojaka koji su neophodni za gubitak telesne masti i izgradnju mišića. To je jedan od najboljih izvora zdravih omega-tri esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju upalu u telu. Smanjenje upalnih procesa u telu je veoma važno za izgradnju mišića jer mišići uz pomoć lanenog semena posle treninga neće biti jako bolni i telo (kao i svi mišići) moći će se brže oporaviti. Laneno seme je takođe sjajan izvor vlakana (koji pruža energiju i povećava izdržljivost), a takođe je izvor proteina i aminokiselina koje su vašem telu potrebne.

Foto: pixabay.com

Slatki krompir će postati omiljen posle vežbanja. Takođe sadrže visoki procenat ugljenih hidrata koji regenerišu glikogen posle treninga. Krompir takođe sadrži vitamine B6, C, E, D, gvožđe i magnezijum, koji su veoma važni za zdravlje tela. Pored ove namirnice koja će vam pomoći u izgradnji mišića, važno je piti i mnogo vode tokom dana, jer je hidratacija takođe važan deo izgradnje mišića. Vaše telo je sastavljeno od 70 odsto vode, a vaše mišićno tkivo sačinjeno od 75 odsto vode. Ako hidrirate mišiće, povećaćete snagu, nivo energije i obezbedićete redovnu probavu.