Da li je zdravo spavati preko dana? Lekari su tačno odredili koliko treba da traje popodnevna dremka!


IZVOR: Republika - 12.10.2019 | 04:15


Uvreženo je mišljenje da je dnevni san tipičan samo za decu. Pa ipak, ni mnogi odrasli ne odustaju od tog zadovoljstva da posle ručka dremnu sat-dva. Dakle, da li je potreban dnevni san ili je dovoljno da se naspavate noću?

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Lekari ne dovode u sumnju korist od dnevnog sna. On omogućava da izbegnete zamor i kardiovaskularna oboljenja, pomaže da se izborite sa stresom i čak odlaže proces starenja. Ipak, dnevnim snom ne treba da zamenjujete nedostatak noćnog.

Naime, kad je mračno i nema buke, u organizmu se luči neophodan hormon melatonin. Ukoliko vas preko dana umor obara s nogu, stručnjaci savetuju da odspavate 15-20 minuta - organizmu je to dovoljno za potpunu regeneraciju. Ali, osoba koja se preko dana odmara dva sata i više budi se razdražljiva, ne može da radi punom snagom, a i teško da će dobro spavatai noću.

Šest sati neprekidnog sna bolje je nego osam sati s povremenim buđenjem

Što se tiče noćnog sna, ni tu nije dobro preterivanje. Savremena istraživanja ubedljivo dokazuju sledeće: kod osoba koje tokom dužeg vremena spavaju više od deset sati dolazi do pojave rane demencije i napredovanja Alchajmerove bolesti. Kako bi ste ostali zdravi, treba česće da šetate, radite gimnastiku i kvalitetno spavate noću. 

Sat vremena noćnog sna pre ponoći vredi kao dva sata iza ponoći

Dakle, kao i u svemu, ni sa popodnevnom dremkom ne treba preterivati - samo tako će ona zaista imati efekta.