Kako da iskoristite kvasac protiv peruti i opadanja kose


IZVOR: E. S. T. - 12.08.2019 | 04:15


Ako ne želite da dajete novac na skupe preparate za kosu, možete da napravite domaću masku od kvasca. Maske od kvasca odgovaraju svim tipovima kose i odlične su u borbi protiv peruti i gubitka kose, a ubrzavaju i rast vlasi. Ako se odlučite da koristite masku, morate to da radite sistemski, a ne s vremena na vreme.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kao preventivna mera za brži rast kose, maska od kvasca koristi se jednom nedeljno, u trajanju 10-15 nedelja. Nakon toga se pravi pauza tri meseca i ceo proces se po potrebi ponavlja.

Ako je cilj obnova i jačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primenjivati dva puta nedeljno u trajanju 6-8 nedelja. Ako za to bude bilo potrebe, proces možete da ponovite nakon pauze od tri meseca.

RECEPT ZA DOMAĆU MASKU

Foto: Wikipedia

Foto: Ilustracija

Sastojci:

- kašika toplog mleka

- kašičica meda

- 20 g svežeg kvasca

Priprema:

U toplo mleko rastvoriti med. Dodati svež kvasac. Ostaviti posudu na toplo mesto da smesa naraste 15-20 minuta. 

Dobijenu smesu naneti na čistu, vlažnu kosu, od korena prema vrhovima. Može se utrljati i u neopranu kosu. Kosu nakon nanošenja maske umotati najlonskom vrećicom i toplim peškirom. Ako maska curi, sledeći put staviti manje mleka. Masku ostaviti na glavi najmanje sat vremena, ponekad 2-3 sata, što duže - to bolje. Nakon toga kosu oprati šamponom ako je maska utrljana na suvu, neopranu kosu. Ako je kosa bila oprana i vlažna, masku isprati samo vodom. Miris koji se oseća za vreme delovanja maske nestaje nakon pranja, kada se kosa osuši.