Lek za dugovečnost i moćni čuvar zdravlja: Niste ni svesni šta sve kajsije čine za organizam!


IZVOR: Republika - 22.06.2019 | 04:15


Kajsije obiluju vlaknima, mineralima i snažnim antioksidansima koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.

Foto: pixabay.com

Prepune su vitamina A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji čuvaju vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Regulišu krvni pritisak, a zbog visokog procenta vlakana blagotvorno deluju na varenje i sprečavaju opstipaciju.

Kajsije podstiču odbrambeni mehanizam, te štite od infekcije.  Zbog prisustva kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožđa održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih.  Zato bi žene trebalo češće da ih konzumiraju u menopauzi jer mogu da spreče osteoporozu.

Zahvaljujući vitaminu A koje sadrži smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba. 

Ako se jede prije obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama.

Dokazano je da smanjuju rizik od rizik od raka, te produžavaju životni vek.

Foto: pixabay.com

Od davnina je poznato da su stanovnici doline Hunza doživeli duboku starost jer su grickali orahe i suve kajsije. 

S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća,  poboljšavaju funkcije mozga.

Takođe, lutein koji se nalazi u kajsijama štiti mrežnjaču. Odličan su saveznik i vitke linije jer ne goje, te se toplo preporučuju osobama koje žele da izgbue kilograme. 

Sprečavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju nivo lošeg holesterola.