TRUDNICE, NIKAKO NE UZIMAJTE LEKOVE, pogotovo ove...


IZVOR: radiosarajevo.ba - 23.05.2019 | 04:15


Najbolje bi bilo da dok ste trudni ne pijete nikakve lekove. Kako to često nije moguće, na neke posebno treba da obratite pažnju.

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Benzodijazepine nikako ne smete da pijete u trudnoći. Istraživanje je pokazalo da ako konzumirate ove lekove povećavate rizik od pobačaja duplo.

Najnovija studija pokazuje da su trudnice koje uzimaju grupu lekova koja se često prepisuje u lečenju anksioznosti i nesanice verovatno izložene većem riziku od pobačaja.

- Kanadski naučnici su proučavali ishod više od 160.000 ranih trudnoća i utvrdili da žene koje uzimaju benzodijazepine imaju gotovo dva puta veći rizik za pobačaj - navodi se u radu objavljenom u časopisu "JAMA Psychiatry".

Autor studije Anik Berard sa univerziteta Montreal neosporava da uznemirenost i poremećaje raspoloženja bi trebalo lečiti tokom trudnoće.

- S obzirom na učestalost uznemirenosti i poremećaja raspoloženja tokom trudnoće lekari bi trebalo da procene rizike upotrebe benzodijazepina u vreme postojanja alternativnih nefarmakoloških metoda lečenja poput psihoterapije - dodaje Berard.

Foto: Tanjug/J. MAMULA

Utvrdilo se da grupa benzodijazepina prelazi u posteljicu i da je povezana s određenim defektima ploda i problemima u održavanju trudnoće.

Ranije studije su takođe su povezale te lekove s rizikom od pobačaja, ali nije bilo jasno da li imaju svi lekovi iz te grupe isti rizik.

Naučnici su utvrdili da su trudnice koje su uzimale benzodijazepine rano u trudnoći imale 1,85 puta veće izglede za pobačaj u odnosu na žene koje nisu uzimale te lekove. Svaki oblik tih lekova bio je praćen rizikom pobačaja.

- Većina trudnica koristila je lekove oko dve nedelje, ali i to je bilo dovoljno za razvoj rizika - napominju u okviru istraživanja