DVE VOĆKE NA DAN ZAMENJUJU VITAMIN C: U zabludi smo da je POMORANDŽA broj jedan za imunitet, ojačajte zdravlje prirodnim putem!


IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 14.12.2023 | 09:45


Sada je idealan period da počnete ovo voće da konzumirate.

Foto: shutterstock
DVE VOĆKE NA DAN ZAMENJUJU VITAMIN C: U zabludi smo da je POMORANDŽA broj jedan za imunitet, ojačajte zdravlje prirodnim putem!

Kada je vreme ovako hladno, svima je cilj da podignu imunitet i ojačaju svoje zdravlje. Postoje razni načini za to, za mnoge se smatra da su i precenjeni. 

Ipak, unos C vitamina je poželjan 

Kada je reč o unosu vitamina C, većina ljudi prvo pomisli na pomorandže ili suplemente. Međutim, nova studija otkriva da je kivi zapravo voće sa najvećom količinom vitamina C po gramu. Konzumiranje dva kivija dnevno tokom šest nedelja može značajno povećati unos askorbinske kiseline za 150 mg dnevno, što može eliminisati potrebu za dodatnim suplementima.

Foto: Photo by Any Lane from Pexels

Kivi je voćka koja u ovom periodu zlata vredi



Imunološki sistem i zdravlje!


Dr Laura Purdi, lekar opšte medicine, ističe da jačanje imunološkog sistema igra ključnu ulogu tokom sezone prehlade i gripa, te da kivi može pomoći u zaštiti od virusnih infekcija. Osim visokog sadržaja vitamina C, kivi je takođe bogat vlaknima, što dodatno doprinosi poboljšanju kvaliteta ishrane i zdravlja, prenosi "Health".


Istraživanje koje je obuhvatilo 24 zdrava muškarca u dobi od 25 do 60 godina bez određenih zdravstvenih problema pokazalo je obećavajuće rezultate. Konzumiranje kivija u navedenoj količini nije izazvalo neželjene reakcije na njihov metabolizam, osim ako nisu alergični na ovo voće.


Dodatna prednost konzumiranja kivija je ta što manje doze vitamina C lakše se apsorbuju u organizmu u poređenju sa jednom velikom dozom, kao što je slučaj sa suplementima. Savetuje se da kivi bude deo svakodnevne ishrane, a može se jesti kao deo užine ili deserta, zajedno sa drugim vrstama voća i povrća bogatih vitaminom C.

BONUS VIDEO: