URASLI NOKTI: Ruski lekar otkriva kako da rešite ovaj VELIKI PROBLEM


IZVOR: Marija Stanić - 29.08.2021 | 09:49


Ukoliko niste sami imali urasli nokat na nogama, sigurno poznajete makar jednu osobu koja ima ovaj neprijatan i bolan problem, pa je korisno da znate kako da ga sprečite i lečite.

Foto: Photo by Rune Enstad on Unsplash

Veoma je važno kako sečete nokte

U letnjem periodu stopalima i nogama je, zbog otvorene letnje obuće i visokih temperatura, potrebna posebna nega u vidu pojačane higijene. Preporučuje se da, ako niste u stanju sami da isečete nokte na nogama, to poverite pedikiru od poverenja jer nestručno sečenje noktiju može biti jedan od uzroka pojave onihokriptoze, odnosno uraslih noktiju na nožnim palčevima.

BOL PRILIKOM HODANJA

- Urasli nokat na palčevima nogu je široko rasprostranjena bolest, kod koje ploča nokta prerasta u meko tkivo prsta s jedne ili obe strane. To izaziva otok i crvenilo, a kasnije dovodi do razvoja gnojne upale mekih tkiva i njihove prekomerne proliferacije, što se u narodu naziva divlje meso. Prisutan je stalni bol na mestu uraslog nokta, koji se pojačava pri hodanju - kaže ruski hirurg dr Natalija Nikolajevna Leonova.

Ona dodaje da je u ranim fazama bolesti, kada još nema izražene upale i pojave divljeg mesa, moguće konzervativno lečenje primenom alkoholnih zavoja, malih aparata za pravilan položaj prsta, ali i upotrebom ruskih narodnih lekova. Ako upala uznapreduje, takve mere će doneti samo privremeno poboljšanje, a urastao nokat se može ukloniti samo operacijom.

Foto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

Najbolje je da sređivanje stopala i noktiju na njima prepustite pedikiru

- Pacijentima s vaskularnim bolestima ili dijabetesom melitusom se savetuje da se kod prvih znakova onihokriptoze konsultuju s hirurgom. S razvojem bolesti tokom nekoliko meseci povećava se rizik od gangrene prsta zbog neuhranjenosti tkiva u području upale. Operacija za lečenje uraslog nokta izvodi se pod lokalnom anestezijom i svodi se na uklanjanje rastuće ivice ploče nokta. Intervencija je bezbolna, traje 10 minuta, a ponovni rast je izuzetno redak. Nakon operacije stavlja se aseptični zavoj i propisuju postoperativni zavoji, koje pacijent može samostalno menjati kod kuće ili u klinici. Ako je uzrok urastanja bila slučajna povreda, nošenje neudobnih cipela, nepravilno sečenje nokta, onda će ova standardna operacija biti dovoljna za potpuno rešenje problema - kaže dr Leonova.

NOSITE UDOBNU OBUĆU

Ona objašnjava da u slučaju velikog periungualnog grebena kod pacijenta, kada izgleda kao da nokat tone u kožu, potrebno je izvršiti operaciju s plastikom noktiju. Suština operacije sastoji se u izrezivanju ne samo rastuće ivice ploče nokta s fragmentom zone rasta već i uklanjanju viška dela periungualnog grebena, koji je uzrok urastanja. Operacija se završava šavovima, koji se uklanjaju nakon sedam dana.

- Da biste sprečili urastanje noktiju na nožnim palčevima, nosite udobnu obuću i izbegavajte cipele sa špicastim delom za prste. Ako imate ravna stopala, potrebno je da nosite podupirač s interdigitalnim korektorom koji razdvaja palac i drugi prst. Nokte uvek secite ravno, bez zaokruživanja ivica - savetuje dr Leonova.

via GIPHY

RUSKI NARODNI LEKOVI ZA URASLE NOKTE

Mast od nevena

Sameljite 50 grama cveta nevena i dodajte u 200 grama rastopljene svinjske masti. Smeša treba da ključa najmanje 20 minuta. Dobijenu mast čuvajte na hladnom mestu. Nanesite je na bolni urasli nokat i obucite pamučnu čarapu preko noći. Lečenje traje 10 dana.

Kupka od sapuna

Otopite komad domaćeg sapuna u vrućoj vodi i potopite stopala u rastvor na 20 minuta. Nakon toga stavite pamučni štapić za uši ispod nokta. Ovo će pomoći da ploča raste u pravom smeru. Ponavljajte svaki dan sve dok ne budete sigurni da je dalje urastanje prestalo.

Tinktura od propolisa

Pomešajte 50 grama sirovog propolisa, 350 mililitara alkohola i 150 mililitara prokuvane vode i ostavite u zatvorenoj tegli od dve do tri nedelje. Nakon toga procedite tinkturu i čuvajte u frižideru. Mesto uraslog nokta tretirajte tinkturom nekoliko puta dnevno, a noću natopite zavoj i napravite oblogu, pa obucite čarapu i tako prespavajte.

via GIPHY

Obloga od aloje

Iscedite gel iz lista aloje i pomešajte s malo vode. Dobijeni rastvor nanesite na pamučni štapić i pričvrstite na bolno mesto. Ovaj postupak je najbolje uraditi noću. Nokat će ujutro primetno omekšati.

Obloga od lista bokvice

Potrebna su vam dva lista ove lekovite biljke, od kojih jedan treba da usitnite, a drugi ostavite kakav jeste. Stavite iseckanu masu na oboleli palac i pokrijte čitavim listom. Pričvrstite prst zavojem i ostavite da deluje preko noći.

UZROCI ZA URASTANJE NOKTIJU

  • nepravilna tehnika skraćivanja noktiju kada se bočne ivice nokta iseku preduboko
  • nošenje uskih cipela, posebno u kombinaciji s visokim potpeticama
  • gljivična oboljenja noktiju
  • nasledna predispozicija i anatomske osobine, na primer, veliki periungualni grebeni, koji izgledaju kao da preplavljuju nokat
  • deformiteti prstiju i stopala
  • poremećaj cirkulacije krvi u nogama, naročito venske, koja je praćena otokom nogu, stopala i prstiju
  • povrede prstiju, posebno u području nokatne ploče ili u zoni rasta

via GIPHY