Ne ostavljajte psa u kolima ni na pet minuta: SPREČITE TOPLOTNI UDAR JER MOŽE BITI FATALAN


IZVOR: Marija Stanić - 09.07.2021 | 10:30


Psi su mnogo osetljiviji na visoke temperature od ljudi, stoga je potrebno preduzeti sve moguće preventivne mere za sprečavanje toplotnog udara, koji je često fatalan po životinju.

 

Foto: pixabay.com

Ne ostavljajte ih u kolima po velikoj vrućini ni na kratko

Sezona je toplog vremena, a temperature vazduha napolju često prelaze 35 stepeni. Mnoge osobe ih teško podnose i pribegavaju različitim načinima rashlađivanja. Ljudi imaju dobro razvijen toplotno regulacioni sistem, pa im znojenje pomaže da se rashlade.

Organizam psa je drugačiji i daleko osetljiviji na visoke temperature i ako ne preduzmemo određene mere zaštite, veoma lako može doći do toplotnog udara, koji je izuzetno opasno stanje za psa.

- Toplotni udar je jedna od najtežih komplikacija termičkog stresa organizma. Do ovog stanja dolazi u uslovima povišene spoljne temperature, kao i kod dugotrajnog mišićnog rada, odnosno trčanja i treninga. Usled izlaganja organizma toploti dolazi do otkazivanja termoregulacionih mehanizama, a u takvim slučajevima telesna temperatura psa može naglo porasti i u roku od 10 do 15 minuta dostići vrednost i preko 42 stepena Celzijusa. Ovo stanje je praćeno neurološkom i opštom telesnom disfunkcijom jer preterana toplota denaturiše, odnosno razgrađuje proteine u organizmu i destabilizuje različite vrste masti u telu psa. Sve ovo može dovesti do kolapsa kardiovaskularnog sistema, otkazivanja mišića i organa, grčeva, kome, a u najgorem slučaju i do smrti psa - objašnjava specijalista veterinarske medicine Andrija Daković.

OPASNO PO ŽIVOT

On dodaje da psi ne podnose visoke temperature, kao ljudi, jer njihovo hlađenje zavisi od disanja, kroz koje razmenjuju topao i hladan vazduh. Psi na koži nemaju znojne žlezde, tako ne mogu da se oslobode viška toplote putem znojenja. Ako se telesna temperatura psa i spoljašnja temperatura približe, hlađenje putem ubrzanog disanja nije efikasan proces.

Foto: youtbue.com/ABC News

Obratite pažnju i reagujte na vreme

- Neke rase pasa su više sklone pojavi toplotnog udara, a to su psi s kraćom njuškom - buldog, mops i bokser. Isto tako, u velikom riziku su i psi koji duže vreme provode na betonu, a pritom su vezani lancem i u blizini nemaju adekvatan zaklon gde bi mogli da se sklone i rashlade. Isto tako, ako pas već ima određenih problema s disajnim putevima, bilo kakva respiratorna oboljenja, opstrukcije ili tumore, imajte u vidu da je on u većem riziku od dobijanja toplotnog udara. Isto tako, toplotni udar se može javiti iznenada bez prethodnih simptoma i bez direktne izloženosti suncu - ističe Andrija Daković.

Jedna od najčešćih situacija u kojima dolazi do toplotnog udara je ostavljanje psa u kolima po toplom vremenu. To nikada i ni po koju cenu nemojte raditi, čak ni na pet minuta. Čak i ukoliko ostavite prozore malo otvorene, unutrašnjost vozila će se vrlo brzo ugrejati do opasne temperature ukoliko je auto parkiran na suncu. Čak ni ostavljanje psa u parkiranom vozilu u hladu, s poluotvorenim prozorom i uključenom klimom nikako ne znači da pas neće doživeti toplotni udar. Morate znati da se temperatura u kabini parkiranog automobila u prvih 15 minuta povećava od 20 do 30 stepeni Celzijusa. Posle tog vremena provedenih u automobilu na suncu velika je verovatnoća da će pas početi da pokazuje simptome toplotnog udara.

HITNO KOD VETERINARA

- Ukoliko primetite simptome toplotnog udara kod vašeg ljubimca, morate najhitnije reagovati i odvesti ga kod veterinara, gde će dobiti adekvatnu terapiju jer su u ovakvim situacijama važni i minuti. U veterinarskoj ambulanti psa će staviti u adekvatno rashlađenu prostoriju i početi sa spuštanjem telesne temperature. To se postiže istovremenom primenom različitih terapijskih procedura, intravenskim davanjem nezagrejanih infunzionih rastvora, tuširanjem hladnom vodom i stavljanjem hladnih obloga na glavu i šape. Potom se daju različite vrste lekova koje će poboljšati teško stanje organizma, a ponekad je potrebno nekoliko dana intenzivne terapije da bi se organizam donekle vratio u prethodno vreme - objašnjava veterinar Daković.

On napominje da čak i uz brzu, adekvatnu i stručnu pomoć često dolazi do smrtnog ishoda. Toplotni udar predstavlja strašan stres za organizam i ponekad je nemoguće pobediti takvu situaciju. Zato vodite računa o vašim ljubimcima tokom toplih dana, ne terajte ih na intenzivan trening i dugotrajne šetnje, obezbedite im zaklonjen ili senovit prostor ili rashlađene prostorije, ostavite im dovoljne količine sveže vode za piće i izbegavajte duže vožnje kolima.