REŠITE SE GORUŠICE NA PRIRODAN NAČIN: Grickajte badem i ne spavajte na stomaku!


IZVOR: Marija STANIĆ - 22.04.2021 | 07:41


Svako od nas je verovatno imao gorušicu bar jednom u životu. Ovo je uglavnom relativno bezopasna posledica prejedanja ili konzumacije štetne hrane.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Ali ponekad je gorušica simptom bolesti koja zahteva ozbiljan tretman.

- Gorušica je neprijatan osećaj žarenja u jednjaku, iza grudne kosti, koji može biti praćen osećajem kiseline i gorčine u ustima, a javlja se usled delovanja hlorovodonične kiseline, koja se luči u želucu. Ova kiselina je potrebna za varenje i premeštanje hrane u dvanaestopalačno crevo, kao i za razlaganje nekih komponenata hrane. Kod većine ljudi gorušica se javlja nakon obilnog obroka, i to uglavnom kada osoba odmah nakon jela zauzme vodoravni položaj, odnosno legne. Takođe se pojavljuje u pozadini autonomne disfunkcije, izazvane teškim ili hroničnim stresom - objašnjava ruski gastroenterolog Irina Pičugina.

Ona dodaje da kod nekih ljudi način života može dovesti do razvoja hronične gorušice. U ovom slučaju, bolest može biti posledica povećanja odliva žuči i soka pankreasa u jednjak. Važno je napomenuti da se slični simptomi mogu javiti i kod kardiovaskularnih oboljenja i bolesti kičme, stoga se prvo mora isključiti prisustvo ovih bolesti. Pravi uzrok gorušice može utvrditi samo lekar.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Ovo su saveti doktorke Irine Pičugine:

  • Trudite se da održavate idealnu telesnu težinu. Gojazni ljudi su skloniji obolevanju od akutne ili hronične gorušice.
  • Pridržavajte se dijete za gorušicu. Zabranjena je slana, kisela, ljuta i začinjena hrana. Isključite i hranu koja povećava kiselost želuca. To su gazirana pića, čili papričica, crni i beli luk. Takođe, nemojte jesti hranu koja pomaže opuštanju donjeg sfinktera jednjaka poput čokolade, masne i pržene hrane. I zaboravite na alkoholna pića.
  • Preporučena hrana koja će ublažiti gorušicu i sprečiti njenu pojavu su mleko, jela od svežeg sira, tost, posne supe, kuvano meso, žitarice, nemasna riba, kuvani krompir, šargarepa, tikvice, krastavci, bobičasto i drugo voće koje nije kiselo.
  • Jedite polako i u malim obrocima, nekoliko puta dnevno. Temeljno žvakanje hrane može sprečiti pojavu gorušice. Zapamtite da poslednji obrok treba da bude najkasnije dva sata pre spavanja. Važno je da tokom tih dva sata budete u uspravnom položaju jer savijanje nakon jela provocira vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak. Dakle, dva sata nakon poslednjeg obroka provedite u sedećem položaju ili prošetajte. Takođe se preporučuje da u tom periodu izbegavate težak fizički rad i vežbe.
  • Pijte više vode jer ona pomaže u neutralisanju želudačne kiseline. Preporučujem da na svakih dva sata popijete 200 mililitara obične vode.
  • Nosite široku i udobnu odeću. Tesna odeća steže stomak, što može dovesti do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.
  • Ne spavajte na stomaku, a jastuk koji koristite treba da bude viši. Ovo može sprečiti pojavu gorušice.
  • Ostavite pušenje. Nikotin povećava lučenje hlorovodonične kiseline, što povećava šansu za pojavu gorušice.

Ruski narodni lekovi za ublažavanje gorušice

Anis i kim

U šolju ključale vode sipajte po dve kašičice semenki kima i anisa. Ako želite, možete dodati i malo cimeta. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i popijte.

Med i mleko

Rastvorite kašičicu meda u čaši mleka i pijte polako, u malim gutljajima.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Bademi

Dovoljno je da šest-osam badema temeljno sažvaćete i progutate. Ovo koštunjavo voće neutrališe kiselinu i sprečava gorušicu.

Kamilica

Tri kašike sušene kamilice prelijte čašom ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Popijete od 100 do 150 mililitara ovog biljnog leka. Kamilica će ublažiti gorušicu, smiriti stomak i creva i smanjiti nadimanje i stvaranje gasova.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Jabukovo sirće

Vitamini i minerali iz prirodnog jabukovog sirćeta stvaraju bazno okruženje, koje uništava bakterije i neutrališe želudačnu kiselinu. Kašiku sirćeta pomešajte sa 200 mililitara vode. Pijte ovaj rastvor svakog jutra na prazan stomak, ali i nakon obroka.

Nana

Kašičicu suve nane prelijte sa 200 mililitara ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Nana neutrališe kiselinu u želucu, opušta nervni sistem, a smiruje i glavobolju.

Soda bikarbona i aktivni ugalj

Rastvorite pola kašičice sode bikarbone u čaši tople vode i popijte ovaj rastvor. Uzmite i dve tablete aktivnog uglja.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Bosiljak

Pet grama suvih listića bosiljka prelijte sa 200 mililitara ključale vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procedite. Pijte dva puta dnevno po šoljicu ovog čaja. Bosiljak je odličan lek protiv gorušice.

Beli slez

Kašiku praha od korena belog sleza sipajte u šolju hladne vode i temeljno promešajte. Ovaj biljni lek pijte od tri do četiri puta dnevno. Biljna sluz koju proizvodi koren belog sleza oblaže i štiti sluzokožu želuca i jednjaka, čime ublažava simptome gorušice.