Ako ste prehlađeni ili imate grip, NIKAKO ne bi trebalo da jedete OVIH 7 NAMIRNICA!


IZVOR: Republika - 09.11.2020 | 10:43


Samo će zakomplikoati stvar i otežati lečenje!

Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Foto: Ilustracija

Mnogobrojne namirnice koje su, inače, zdrave, najbolje je izbegavati dok traju simptomi prehlade i gripa. Umesto toga, najbolje je zameniti ih drugom vrstom hrane koja neće izazvati pogoršanje tegoba i otežati lečenje.

Nakon što se prehlada preleži, može da se nastavi sa normalnim unosom ove hrane, koja ima dokazane benefite po zdravlje.

Sveže povrće

Kada kašljete ili imate upaljeno grlo, trebalo bi da izbagavate hranu koja je tvrda, oštra i teže se guta. Kako ne biste izazvali jaču iritaciju, najbolje bi bilo da sveže povrće jedete kada se grlo oporavi.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Grašak

Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. To se događa kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u probavi ovih šećera. Kao zamenu, možete koristiti zobenu kašu, koja sadrži topiva vlakna, cink i selen, koji štite telo od infekcije.

Mekinje i pirinač

Imaju veliku količinu vlakana koja se ne rastvaraju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobro kod pacijneta koji imaju stomačlni virus ili problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Mlečni proizvodi

Sadrže laktozu koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu. U slučaju dijareje, ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije najbolja rešenje da tada unosite mlečne proizvode, koji mogu čak i da pojačaju simptome.

Koštunjavo voće

Ovi plodovi su bogati mastima, pa će organizmu biti potrebno više vremena da ih svari. To može da dovede do stomačnih problema i oduzme energiju koja je potrebna za borbu protiv bolesti. Zato je najbolje da se ne jedu tokom početnih faza bolesti, kada je stomak osetljiv i postoji visoka temperatura.

Brokoli

Namirnica koja sadrži vitamine, ali je bogata vlaknima koja se teško vare. Kako gastrointestinalni trakt ne bi bio iritiran, jedite namirnice sa manje vlakana koje su lakše za creva. Crvene paprike su lakše za stomak, a takođe su bogate vitaminom C, za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade.