Uzimajte šoljicu svakog jutra i pratite stanje vašeg organizma: A tek šta će se desiti sa bubrezima!


IZVOR: Republika - 25.09.2020 | 16:05


Zdravlje bubrega od vitalne je važnosti za celokupno stanje organizma, kao i za dugovečnost našeg života. Svakodnevni unos hrane i pića, naročito one lošijeg nutritivnog sastava, može da uništi bubrege i pogorša kvalitet života.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Šta rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem telu.

Šta šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mehura, a upravo te toksine unosimo u telo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti jesu oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom istorijom bolesti bubrega.

Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po celom svetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršuna deluje protivupalno i štiti telo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog creva, dijabetesa i astme.

 
$bp("Brid_01049727", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Sastojci

– šaka peršunovog lišća

– 1 litar vode

Priprema

Peršun operite pa ga naseckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrejte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuvajte još 5 do 10 minuta. Na kraju, sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procedite i ostavite u frižider.

 
$bp("Brid_01049764", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Šoljicu napitka pijte svako jutro i vrlo brzo ćete primetiti boljitak i popravljanje opšteg stanja organizma.