Konzumirajte OVE namirnice i zaštite se od korone


IZVOR: Espreso, Republika - 11.08.2020 | 01:25


Kako vlada pandemija koronavirusa, svi moramo održavati imuni sistem kako bismo odoleli kandžama ovog opakog virusa. Zato u organizam moramo unositi voće i povrće koje će nas čuvati od virusa koji kruži oko nas.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

U nastavku možete pročitati koje to voće i povrće moramo konzumirati kako bismo održavali zdravlje i na koji način i u kojim količinama ga uzimati. Zato pravac u kupovinu i korpu napunite ovim namirnicama.

Crvena paprika

Već ste sigurno čuli da je vitamin C od suštinskog značaja za jačanje imunog sistema, a da li ste znali da crvena paprika sadži duplo više sadržaja vitamina C od citrusa?" Konzumiranje pet različitih vrsta voća i povrća dnevno, može da vam obezbedi više od 200 mg vitamina C, a time ćete sigurno poboljšati svoj imunitet.

Foto: pixabay.com

Tekst potpisa

Krompir

Slatki krompir je bogat ugljenim hidratima i sadrži visok procenat antioksidanata, među kojima je najpoznatiji beta karoten koji uništava slobodne radikale. Krompir takođe poboljšava funkciju ćelija, što je veoma bitno kada je reč o prehladama.

Beli luk

Beli luk je najpoznatiji kao začin koji se koristi za dodavanje ukusa. Pored toga, ovo čudotovorno povrće sadrži kalcijum, kalijum i sumporna jedinjenja koja utiču na osobađanje neželjenih bakterija. Od belog luka možete napraviti i napitak koji će vam pomoći za jačanje imuniteta. Staviti 2 šolje vode u lonče. U to narendati 1 do 1,5 cm đumbira i staviti 2 – 3 čena belog luka. Kuvati 5 – 6 minuta. Ostaviti da se prohladi. U to dodati isceđen limun.

Foto: pixabay.com

Cvekla

Za imunitet je veoma dobar sok od svekle. Naime, ovo povrće obiluje vitaminima, među kojima su najzastupljeniji vitamin C, B1, B2 i B12. Kada su minerali u pitanju, u cvekli ima gotovo svih, a to pored kalijuma, kalcijuma, megnzijuma, gvožđa, uključuje i one o kojma se manje priča kada je reč o zdravlju kao što su litijum, brom, mangan, jod.

 
$bp("Brid_97094408", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Na žalost, namirnica koja vam je dostupna samo sezonski, ali tada iskoristite sve njene predsnosti. Možda ste msilili da je lubenica beskorisna jer ima puno vode, pa samim tim i dobra za mršavljenje. Međutim, ona je zapravo sjajna namirnica za jačanje imuniteta. Ima puno kalijuma, vitamina A i vitamina C, vitamina B6 i posebno glutationa – moćnog antioksidanta koji se bori protiv upala, infekcija, srčanih bolesti, respiratornih smetnji.

Kupina

Jedna čaša ovog soka sadrži skoro 700 mg kalijuma, a to je fenomenalan prirodni lek za kompletan kardiovaskularni sistem. Naročito je preporučljivo piti sok od kupine za anemiju, jer se pored kalijuma u njemu nalazi gvožđe. Ono što je odbrambenom sistemu vašeg organizma preko potrebno jesu folati, piše Stvar ukusa. U pitanju je vitamin B9, koji se teško pronalazi u većim količinama kada su namirnice u pitanju. Međutim, ovo voće je prepuno ove preko potrebne materije. Čak 108 mikrograma folata nalazi se u jednoj čaši.

Foto: pixabay.com

Jabuka

Jabuka obiluje vitaminima A, B, C, E i K, kao i mineralima cinka, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, natrijumom i gvožđem. Zahvaljujući visokom procentu ugljenih hidrata, jabuka puni organizam energijom i sprečava umor.

Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanasa vrlo je uspešna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, podstiče mršavljenje i simuliše rad digestivnog trakta.

 
$bp("Brid_97094390", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Borovnica

Borovnica uspešno jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala.

Čaj od lista borovnice ima antiseptično dejstvo. Diuretik je pa pomaže izmokravanje. Deluje lekovito na bešiku i bubrege. Listovi borovnice su antidijabetični, smanjuju procenat šećera u krvi pa se preporučuju ljudima koji boluju od dijabetesa. Čajem od lista borovnica leči se još i kašalj, bolovi u želucu, mučnina, povraćanje, lenja creva i upala mokraćne bešike.