(VIDEO) Uznemirujući podaci o tome kako se kapljice kašlja šire i do 3 metra!


IZVOR: telegraf - 07.05.2020 | 10:00


Predstvanici zdravstvenih institucija složoli su se oko toga da je udaljenost od dva metra dovoljna za smanjenje šansi od zaraze korona virusom, prenosi Daily Mail.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Ipak, mnoge studije do sada dokazale su da ova razdaljina možda i nije dovoljna. Sada su eksperti sa Florida Antlantic univerziteta predstavili eksperiment u kojem su pokazali kako zaražene kapljice putuju nakon lakšeg ili jačeg kašljanja.

Laserska svetla osvetljavala su koliko daleko mogu da putuju gas i kapljice koje sadrži jedan kašalj. Kažu da bi ove kapljice mogle da ostanu u vazduhu duže od jednog minuta.

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantic koledža inženjerstva i kompjuterskih nauka naglašavaju koliko je važno društveno distanciranje i kažu da je ovaj video možda pokazatelj kako se virus tako brzo proširio u mnogim gradovima sveta.

Čestice jednog težeg kašlja za samo nekoliko sekundi prešle su gotovo jedan metar, nakon 12 sekundi prešle su 1,8 metara, a nakon 41 sekunde čestice su se raširile u području od 2,7 metara.

Za zaražene kapljice težeg kašlja istraživači su pronašli da mogu da putuju i 3,6 metara.

Iako mnogi kažu da je distanca od dva metra sasvim sigurna, istraživači sa Univerziteta Florida Atlantic kažu da putovanje čestica zavisi od težine kašlja i strujanja vazduha u određenoj sredini.

Napominju da kapljice imaju manju gustinu što dalje putuju, ali se zadržavaju u vazduhu.