NOVA STUDIJA AMERIČKIH STRUČNJAKA: Kvalitetan san čuvar vašeg srca


IZVOR: Republika - 10.03.2020 | 04:00


Novo istraživanje koje su sproveli američki naučnici navodi da osobe koje nemaju pravilan raspored spavanja rizikuju da im srce oboli.

Foto: pixabay.com

Foto:Ilustracija

 

U istraživanju koje je objavljeno u uglednom naučnom časopisu "Jorunal of the American College of Cardiology" navodi se da redovna fizička aktivnost, zdrav način ishrane i redovan san pomaže zdravlju srca.

Istraživanje je sprovedeno nad 2.000 osoba, muškaraca i žena starosnog doba od 45 do 84 godine, različitih rasa. Učesnicima u ovoj studiji na ruku je stavljen uređaj koji je pratio njihov ritam spavanja, a istraživanje je trajalo 5 godina. Tokom izvođenja studije, 111 učesnika je dobilo srčani udar i preminulo od raznih bolesti srca. Prema podacima do kojih su došli naučnici, oni nisu imali dobar ritam spavanja.

 

 

Rezultati koji su dobijeni tokom istraživanja naglašavaju važnost redovnog odlaska u krevet i kvalitetan san. U zaključku studije se navodi da, bez obzira na zdravu ishranu ili fizičku aktivnost, neredovan san je glavni faktor koji uzrokuje pojavu srčanih oboljenja.

- Nadamo se da će ovo naše istraživanje podići svest o tome koliko je bitno dobro i kvaliteno spavati zbog svog zdravlja - zaključuje doktor Tani Hang, a prenosi britanski Dejli meil.

 

 

Ranijim istraživanjima naučnici su otkrili da neredovan san menja nivo šećera u krvi, što može dovesti do pojave dijabetesa, pojave višeg nivoa lošeg holesterola i usporenog metabolizma.