Ishrana pre i posle operacije po preporuci lekara


IZVOR: Jovana Šipčić - 12.02.2020 | 19:30


Zdrava i pravilna ishrana neophodna je i dok smo zdravi, a posebno kada imamo zdravstvene tegobe.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Hirurške intervencije za ljudsko telo predstavljaju veliki stres, a oporavak i jačanje imunog sistema pre i posle operacije moguć je samo uz pravilnu ishranu. Hranom se mogu sanirati otoci, modrice, upale i rane, koji često ostaju i posle operacije, i da bi se telo što brže vratilo u normalu, potrebno mu je obezbediti prave namirnice.

Ruski lek pre operacije: jača imunitet, čisti creva, uklanja viruse iz tela

Foto: pixabay.com

Sastojci:
  • 4 čaše prirodnog kefira (od kefirne gljive)
  • 150 g kuvane i ispasirane bundeve
  • kašika prirodnog meda
Priprema:

Kefir i kuvanu i ispasiranu bundevu dobro izmešajte, pa dodajte kašiku prirodnog meda. Ovo je zaista odličan napitak koji izvanredno deluje na organe za varenje, ubrzava metabolizam i jača imunitet celog organizma.

Foto: pixabay.com

Šargarepa i slatki krompir

Ovo narandžasto povrće obiluje beta-karotenom, organskim jedinjenjem koje se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je veoma značajan za zdravlje kože, sluzokože i tkiva, pa može pomoći i da lakše zarastu rane posle operacija. Šargarepa i slatki krompir, osim toga, obiluju i biljnim vlaknima. Najlakši i najbrži način pripreme jeste barenje, a krompir se može ispeći i s malo maslinovog ulja.

 

Hidracijom, proteinima, mineralima, ali i brojnim receptima sa kurkumom, semenkama, orašastim plodovima, koje savetuju ruski lekari, organizam jača nakon svake operacije, odnosno hirurške intervencije, koja ga iscrpljuje. Osim što se u postoperativnom periodu mora voditi računa o vrsti namirnica koje se unose u organizam, važan je i način njihove pripreme.

 

 

Hidratacija

Za smanjenje stresa pre operacije, zdraviju kožu, ali i brži oporavak nakon hirurških intervencija pravilna hidracija je od velike važnosti. Voda pomaže da kiseonik i ostali nutrijenti lakše stignu u sve delove organizma, pa tako i proces zarastanja rana kraće traje.

Foto: pixabay.com

Trebalo bi da se pije najmanje osam čaša vode dnevno, postepeno malim gutljajima. Tečnost smanjuje osećaj zamora, mučninu i glavobolju nakon operacije

Vlakna

Jedna od stvari na koju se većina ljudi žali nakon operacije jeste zatvor. Da bi se ove komplikacije izbegle, neophodan je veći unos vlakana. Njih ima u svežem voću i povrću, ovsenoj kaši, integralnom hlebu. Treba izbegavati namirnice koje pojačavaju opstipaciju - dehidriranu hranu, slatkiše, prerađene proizvode, crveno meso. Suve šljive su naročito dobre za regulisanje probave i mekšu stolicu.

Probiotici

Posle svake hirurške intervencije prepisuju se antibiotici kako bi se sprečile infekcije. Ipak, duža upotreba, osim loših bakterija, uništiće i one dobre, koje su neophodne za pravilno varenje.

Foto: pixabay.com

S obzirom na to da naš imuni sistem u velikoj meri zavisi od pravilnog rada creva, treba obnoviti dobre bakterije kako bi organizam povratio zaštitu. Zato se preporučuje hrana bogata probioticima jogurt, kefir, kvas, kombuha, kimči, mahunarke.