Stručnjaci napokon otkrili koje meso povećava rizik za smrt


IZVOR: telegraf.rs, Republika - 08.02.2020 | 10:34


Novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje nekoliko kobasica ili slanine tokom nedelje bi moglo da bude opasno za zdravlje čoveka jer povećava rizik od srčanog i moždanog udara, upozoravaju naučnici.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Studija, u kojoj je tokom tri decenije učestvovalo 29,682 ljudi, pronašla je da oni koji su regularno konzumirali prerađeno ili crveno meso bili su skloniji nizu bolesti, pa čak i ranoj smrti.

Učesnici studije koji su nedeljno jeli dve porcije crvenog, prerađenog ili živinskog meso imali su od 3 do 7 odsto veće šanse za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Međutim, konzumiranje dve porcije isključivo crvenog mesa ili prerađevine, dakle ne živinskog i ribljeg, u toku jedne nedelje u proseku je povezan sa 3 odsto većim rizikom za smrt. 

Naučnici sugerišu da bi dobijeni rezultati trebalo da nas opomenu da smanjimo unos prerađenog mesa.

- Mala je razlika, ali je vredno toga tako da bi trebalo da smanjimo unos crvenog i prerađenog mesa poput barene kobasice i dimljenog mesa. Konzumiranje crvenog mesa takođe je povezano sa drugim zdravstvenim problemima kao što je rak - kaže autor studije Norina Alen.

Nedavne studije su dokazale da  ljudi koji jedu previše crvenog mesa u svom organizmu imaju povećanje hemikalija i toksina, što izaziva kardiovaskularna oboljenja, a ona dovode do srčanog i moždanog udara, pa i smrti.

Najopasnija hemikalija koju unosimo putem crvenog mesa trimeitlamin N-oksid, koji uništava naše krvne sudove polako ali sigurno. Trimeitlamin N-oksid dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka koji zakrčuju krvotok, a to je veoma opasno. Dodaje da je dokazano da vegetarijanci i vegani imaju mnogo manji nivo ove hemikalije u krvi, što je navelo istraživače da se pozabave mesnim namirnicama i da ih detaljno istraže.