Ostavila čašicu za menstruaciju malo duže, pa ostala BEZ STOPALA!


IZVOR: Republika - 23.01.2020 | 07:47


Sandrin Graneau (36) iz Francuske doživela je sindrom toksičnog šoka nakon korišćenja menstrualne čašice koja je uzrokovala infekciju bubrega, jetre i pluća i provela je tri nedelje na intenzivnoj nezi.

Foto: youtube.com/ Jessica Valadez

Foto: Ilustracija

Inače medicinska sestra rekla je da nigde na pakovanju čašice nije pisalo koliko dugo može ostati u telu i koliko često je treba oprati. Nije sigurna koliko tačno, ali kaže da čašicu nije izvadila nekoliko sati – sve dok nije počela da se oseća jako loše. Razvila je toksični šok, a onda i sepsu nakon što je bakterija zlatni stafilokok, koja se prirodno nalazi u vagini, ušla u krvotok.

Osetila je blage bolove u stomaku koji su postajali sve jači, do te mere da je morala otići u bolnicu.

- Infekcija je zahvatila moje bubrege, pluća i jetru. Nakon toga napala je ruke i noge s kojih su doktori morali da amputiraju stopala i prste kako bi infekcija prestala da se širi po telu - rekla je ona.

Sada, devet meseci kasnije, Sandrin uči da hoda s protezama.

Ostavljanje tampona ili menstrualnih čašica predugo u telu stvara bakterije koje mogu dovesti do stanja koje je doživela Sandrin – sepse.

Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, bolovi, visoki pritisak, proliv i mučnina, a dolaze naglo i postaju sve intenzivniji. Menstrualne čašice trenutno su jako popularne, a napravljene su od silikona. Koriste se više puta, a potrebno ih je izvaditi, oprati i vratiti natrag u vaginu – svakih sat do dva.