ONI VAPE ZA TOPLIM DOMOM: Šta da radite kada vidite NAPUŠTENU životinju?


IZVOR: n1info.com - 26.04.2018 | 02:13


Sklupčane, napuštene životinje su slika koju veoma često vidimo. Nemaju svi mogućnost da ih udome ali zato svako može učiniti nešto za njih.

Foto: pixabay.com

I on samo želi topli dom i hranu

Evo nekoliko saveta na temu „Šta kada u snegu pronađemo sklupčanu napuštenu životinju“?

1. Najbolje rešenje je da uzmete životinju i odvedete je u svoj dom. Ukoliko niste u mogućnosti da joj pružite dom, pustite ih u ulaze zgrada, podrume, garaže. Tada im je najpotrebnije toplo mesto, zaštićeno od snega i vetra. Dajte im i svežu vodu i malo hrane.

2. Nemojte odustajati od ovoga samo zbog toga što su vam rekli da će ta životinja ostati kod vas zauvek. Ukoliko niste spremni da je volite i da se brinete za nju, ne morate je zauvek čuvati. Sada je najbitnije da se sklone sa ulice i snega, kako ne bi promrzli i uginuli od gladi.

Foto: pixabay.com

3. Što hitnije je dobro utoplite, zamotajte je u ćebe, ukoliko imate mogućnosti postavite je pored grejnog tela – grejalice, radijatora, šporeta – i pričekajte da životinja “dođe sebi”.

4. Ukoliko po izgledu ( uhranjena je, dlaka joj je meka i fina, ima podatke na ogrlici,.. ) pretpostavite da ljubimac ima vlasnika, odvedite ga u najbližu veterinarsku stanicu, koja će očitati čip. Nije retka pojava da se u predstojećim danima ljubimci izgube, usled straha od petardi, vatrometa, novogodišnje pucnjave..

5. Kada joj obezbedite zaštićeno mesto, uslikajte je i pošaljite na stranice svih udruženja, organizacija, prihvatilišta. Možda se potencijalni udomitelji jave baš za nju.