Položaj u kom spava vaša maca otkriva kako se ona oseća


IZVOR: Republika - 27.08.2020 | 16:26


Mačke spavaju u osam položaja čijim posmatranjem možete da uvidite kako se vaš ljubimac oseća.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Čini se da su mačke spremne da utonu u san na bilo kom mestu i u bilo kom položaju. Ipak, način na koji maca spava dosta govori o tome kako se osjeća.

1. Sklupčana u krug

Ukoliko je maca sklupčana, a rep je oko tela to je najčešći položaj u kojima spavaju. To obično znači da mačka želi da sačuva telesnu temperaturu.

2. Maca u kutiji

Ako se mačka stalno krije i uvlači u kutije i korpe znači da se ne oseća sigurno i potrebna joj je zaštita. Ovo naročito važi za mace koje se uvlače u tesne prostore gde su sklupčane. Razmislite zašto se vaš ljubimac tako oseća.

 
$bp("Brid_98545510", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

3. Na leđima, otkrivenog stomaka

Maca se izvrnula i podigla "sve četiri u vis". Ona je gazda u kući u kojoj spava.

4. Spava poluotvorenih očiju

Koliko god mačku zvali "kućnim ljubimcem" ona je divlja životinja koja voli da lovi. Poluotvorene oči i uši koje se povremeno mrdaju znače da je uvek na oprezu i da je spremna da u svakom momentu skoči na sumnjiv zvuk. Može da se dogodi da maca spava s jednim okom zatvorenim, drugim otvorenim.

5. Vekna

Ovo je najpoznatija pozicija u kojoj najveći broj mačaka spava. Šape su obično okrenute ka unutra, maca ima zatvorene oči ili žmirka. To znači da ne planira dugo da spava, već samo drema.

 
$bp("Brid_98545533", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

6. Spava na strani

Ovo je apsolutno opuštajuća pozicija za mačku. Ona potpuno uživa.

7. Šapa iznad glave

Često se može videti maca koja jednu šapu drži iznad glave, a ta pozicija, koliko god bila "preslatka", govori da joj nije udobno i nešto joj smeta.

8. Šipka

Kada im se prispava mačke su spremne da zadremaju na bilo kom mestu, na ivici troseda, na grani, šipki, bilo gde i to je poza kada mace odluče da predahnu od aktivnosti.