Vama možda može biti zanimljivo da svom ljubimcu date malo piva, ali po njega može biti kobno!


IZVOR: petface.net - 11.06.2019 | 02:13


Iako se čini zabavnim da svom ljubimcu date nekoliko gutljaja piva, treba znati da to može biti veoma opasno za pse.

Foto: youtube.com/ZH SHOW

Imajući u vidu njihovu veličinu, potrebno im je mnogo manje alkohola koji se veoma brzo pretvara u krajnje toksičnu dozu. Opasnost mogu biti i kolači s rumom ili sirovo testo s kvascem.

Alkohol u organizmu psa izaziva pad telesne temperature, šećera u krvi i ubrzava rad srca, pa to sve zajedno može da izazove komu i smrt.

Znaci pijanstva kod pasa se ne razlikuju mnogo od znakova kod ljudi. Najveća razlika je u tome što će pas mnogo brže osetiti ozbiljne zdravstvene probleme, piše Petface.

Foto: Udruženje subotičke njuškice

Ilustracija

Pijani pas posrće, gubi koordinaciju u kretanju i prostoru i oseća mučninu. Posle toga dolazi do povraćanja. Pada mu telesna temperatura, postaje slab, ne može da se kreće, a u težim slučajevima dolazi do kolapsa, kome i smrti od respirativnog zastoja.

Prvi, blagi simptomi su možda zabavni za okolinu, ali treba znati da se radi o krajnje opasnom stanju. Na metaboličkom nivou, organizam ljubimca se izuzetno muči.

Zapravo dolazi do metaboličke acidoze koju možemo uporediti sa padanjem prve domino kocke u nizu. Jedan problem izaziva stvaranje novog i tako u nedogled, sve dok ne padne i poslednja domino kockica.

Zbog ubrzanog rada srca, pada glukoze u krvi i respiratorne insufijencije najčešće dolazi do smrti.