ZA POČETAK GODINE! Udomite macu na Mrnjau Festu u Beogradu


IZVOR: Republika - 31.12.2018 | 03:13


Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i Društvo Le PETit po peti put priređuju Mrnjau Fest, veliki novogodišnji festival posvećen dobrobiti životinja i celoj porodici.

Foto: Nebojša Nišavić

Prošli Mrnjau fest je bio uspešan

Organizatori pozivaju sve ljubitelje mačaka i one koji će to tek postati - svratite u Dom omladine u nedelju 13. januara, pronađite i udomite macu svog života i unesite iskricu radosti u svoj dom. Ako već imate dovoljno mačaka, dođite da podržite Mrnjau staratelje.

Udomljavanje zdravih i lepih maca

Jedan od programa na ovom Mrnjau Festu će biti i veliko udomljavanje mačaka. U nedelju, 13. januara od 12 do 17 časova posetioci će imati priliku da izaberu i povedu kući macu svog života - novog čupavog i predljivog člana porodice. 


Biće ponuđeno preko 50 lepih i zdravih maca spremnih za udomljavanje. Sve mace su spasene sa ulica. Odnegovali su ih i postavili na šapice Mrnjau staratelji, ekipa odgovornih i predanih aktivista koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace spremno odu u nove domove. 

Sve mace su prošle veterinarski pregled, lepo su vaspitane, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji će dobiti potpuno zdravog i društvenog ljubimca s navikama neophodnim za život u kući ili stanu. 

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu, donirati mikročipove i vakcine protiv besnila, i obaviti besplatnu sterilizaciju ljubimca kada za to dođe vreme. Društveno odgovorne firme će darivati ljubimce i njihove vlasnike za srećan početak. Budući vlasnici svom novom ljubimcu treba da obezbede samo ljubav i brigu.

Upoznajte Mrnjau staratelje

Mrnjau staratelji su neformalna grupa ljubitelja životinja koji se predano i savesno bave problemom izgubljenih i odbačenih mačaka u Beogradu. Prema nekim procenama, u Beogradu živi čak sto hiljada mačaka lutalica. Takvo stanje je neodrživo i staratelji su posvećeni humanom i trajnom rešenju tog problema. 

Sterilizacija kućnih ljubimaca a posebno mačaka u Srbiji još uvek nije raširena praksa. To je jedan od glavnih razloga koji dovodi do stalnog širenja mačje populacije. U ruralnim sredinama se neželjena legla izbacuju u prirodu a maltretiranje i zlostavljanje mačaka u gradovima je česta pojava. Uprkos činjenici da su ovakva zlodela kažnjiva, u praksi je gotovo nemoguće dokazati nedelo i retko koji počinilac dobije zasluženu kaznu. 

Mrnjau staratelji neumorno rade na obrazovanju javnosti, kontroli i zbrinjavanju mačje populacije. Organizuju sterilizacije prema uhvati-steriliši-vrati (TNR) programima i priređuju organizovana udomljavanja mačaka. Predani rad volontera daje rezultate ali dotok novih nezbrinutih mačaka je neprestan. Zato Mrnjau staratelji blisko sarađuju sa javnim institucijama i motivišu veterinare da se uključe u akcije besplatnih sterilizacija. Mrnjau staratelji su prisutni na mrežama i forumima, pišu članke i prezentacije, nastupaju na TV. Akcije su im brižljivo planirane, lepo dizajnirane i dobro praćene u medijima.

Foto: Nebojša Nišavić

Mrnjau Fest za posetioce

Mrnjau Fest je otvoren za posetioce u subotu i nedelju 12. i 13. januara od 10 do 18 sati. 

Mjuzikl "Kako su nastale ružne reči" po tekstu Duška Radovića i kreativni programi za decu su u subotu od 12 do 17 časova. 

Udomljavanje maca je u nedelju od 12 do 17 sati. Takmičenje mačaka po WCF pravilima je oba dana od 10 do 18 časova. Ulaznica je 300 dinara. 

Za decu predškolskog uzrasta ulaz je slobodan.