Napravite "Japansku tortu", poslasticu kojoj niko neće odoleti!


IZVOR: Republika - 23.05.2018 | 03:14


Torta od sira je desert koji nam baš nikad neće dosaditi, nezavisno od toga koliko smo ga već puta jeli.

Foto: pixabay.com

O čemu se tačno radi i kako da je pripremite, proverite u nastavku.

Sastojci:

250 g kremastog sira,

50 g putera,

140 g šećera,

100 ml mleka,

60 g brašna,

20 g gustina,

6 jaja,

sok ½ limuna,

prstohvat soli

Za posluživanje:

šećer u prahu,

5 kašičica pekmeza od šljive,

2 – 3 kašičice rakije

Uputstvo:

Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite mikserom dok se ne zapene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da mešajte dok se ne formira čvrst sneg.

U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno miješajući. Umešajte mleko, promešajte brašno i gustin pa i njih umešajte u smesu od sira.

Kutlačom nežno izmešajte belanca i sir.

Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smesu za tortu.

Renu zagrejte na 150 stepeni. Zagrejte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte ključalu vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu pre.

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i skinite pek papir.  Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz pekmez od šljiva.