HOLANDSKE PALAČINKE HIT OVOG LETA


IZVOR: Republika - 25.04.2018 | 03:14


Poznato je da su Holanđani jeli da bi živeli, a ne obrnuto, pa su shodno tome pravili jeftina, jednostavna i ne mnogo prefinjena jela.

Foto: instagram.com/holandske_palacinke

Holandske palačinke

Da nisu "smućkali" poslasticu pofertios (poffertjes), što su u stvari holandske palačinke, mi bismo danas bili uskraćeni za jedan lagani slatkiš koji predstavlja poslasticu savršenu za letnje vrućine.

Holandske palačinke prvo su pravljene od heljdinog brašna i mleka, a siromašni Holanđani su ih uglavnom posipali mlevenim šećerom.

Danas se holandske palačinke prave sa raznim dodacima: nutelom, kremom, javorovim sirupom, voćem, plazmom, pudingom, a za malo veće hedoniste i sladokusce postoje FERERO, RAFAELO, BUENO I OREO prelivi. 

Veliki je broj holandskih restorana specijalizovanih samo za palačinke, a kod nas možete da ih probate na Novom Beogradu.

 

 

#holandskepalacinke #poffertjes #novibeograd #savrsenzalogaj #uskorokodnas

A post shared by Family Palamarević (@holandske_palacinke) on Apr 6, 2018 at 12:06pm PDT

 

Do tada ih isprobajte kod kuće!

Sastojci (za 15-tak holandskih palačinki):
100 g pšeničnog brašna (ili 50 g pšeničnog + 50 g heljdinog)
pola kesice suvog kvasca
30 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 ml toplog mleka
1 jaje
ekstrakt vanile
maslac za premazivanje tiganja
Šećer u prahu, maslac ili jagode i šlag za posipanje

 

 

Uskoro otvaranje NOVO u Beogradu??‍? #holandskepalacinke #poffertjes

A post shared by Family Palamarević (@holandske_palacinke) on Mar 29, 2018 at 10:56am PDT

 

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, so i kvasac u posudu pa na dnu formirajte udubljenje. Sa strane umutite jaje, toplo mleko i vanilu, sipajte u posudu sa suvim sastojcima i promešajte tako da ne bude grudvica. Prekrijte folijom i stavite na toplo mesto da kvasac nadođe.

Zagrejte tiganj, rastopite maslac, pa kašikom oblikujte palačinkice i pecite dok sa obe strane ne porumene.