RECEPT ZA STARINSKI ĐUVEČ: Ovo prolećno jelo mnogi OBOŽAVAJU, a na ovaj način će ga svi spremati!


IZVOR: M.O. - 08.04.2024 | 15:30


Sada je idealno vreme za đuveč.

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/Serpica Recepti
RECEPT ZA STARINSKI ĐUVEČ: Ovo prolećno jelo mnogi OBOŽAVAJU, a na ovaj način će ga svi spremati!

Svi dobro poznajemo đuveč, a još iz detinjstva ga vrlo rado jedemo. Ono što je veoma važno kod ovog jela jeste to da za samu pripremu nije potrebno posebno iskustvo, a ni puno vremena. 

Recept za starinski đuveč

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/Serpica Recepti

Stari recept za đuveč koji će oduševiti mnoge

Sastojci:

  • 1 pileće belo meso
  • 2 struka mladog crnog luka
  •  1 struk mladog belog luka
  •  2 mlade šargarepe
  • 1 tikvica
  • 1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
  • 8-10 mladih krompirića
  •  1,5 šoljica pirinča
  • 1 list rena
  • seckani peršun
  • so, vegeta, biber
  • 2 kašičice aleve paprike
  • list lovora
  • ulje

Priprema:

U veliki teflonski tiganj sipajte ulje. Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom.

Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar. Krompiriće očistite i prepolovite.

Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.

Potrebno je pustiti neko vreme da se krčka na tihoj vatri, a zatim dodajte pirinač, posolite i dodaje začine po vašem ukusu. Dolijte dodatno vode pa poklopite i stavite da se krčka. 

Znak da je đuveč skuvan jeste kada krompir omekša. Tada isključite ringlu i ostavite ga da se dodatno krčka dok ne uhvati tanku koricu odozgo. 

BONUS VIDEO: