NAJBOLJI RECEPT ZA ČUPAVCE: Slatkiš koji se pojede u DVA ZALOGAJA, još je bolji uz ovaj SASTOJAK!


IZVOR: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ - 11.02.2024 | 12:40


Postoje razne varijacije recepta, ali mnogi kažu da je ovaj najbolji.

Foto: youtube/printscreen/bokinakuhinja
NAJBOLJI RECEPT ZA ČUPAVCE: Slatkiš koji se pojede u DVA ZALOGAJA, još je bolji uz ovaj SASTOJAK!

Čupavci su popularni kolači koji potiču iz balkanske kuhinje, posebno su omiljeni u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovi mekani kolačići s kokosom obično se sastoje od biskvita natopljenog čokoladnim preljevom i posutog kokosovim brašnom.

Evo jednog brzog i jednostavnog recepta za pripremu čupavaca:

Za biskvit:
  • 4 jaja
  • 200g šećera
  • 200g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100ml mleka
  • 100g otopljenog maslaca

Foto: youtube/printscreen/bokinakuhinja

Čupavci su oni kolači kojima se ne može odoleti
Za preliv:
  • 200g šećera
  • 200ml vode
  • 100g čokolade za kuvanje
  • Kokosovo brašno za posipanje

Uputstvo:

  • Priprema biskvita:

    • Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta smesa.
    • Dodati otopljeni maslac i mleko, pa lagano promešati.
    • Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, muteći dok ne dobijete glatku smesu.
    • Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno smeđ.
  • Priprema preliva:

    • U šerpu sipati šećer i vodu, pa kuvati na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
    • Dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
  • Slaganje čupavaca:

    • Kad je biskvit pečen i malo se ohladio, iseći ga na kocke željene veličine.
    • Svaku kocku umočiti u pripremljeni čokoladni preliv, tako da bude potpuno prekriven.
    • Nakon umakanja, kocke čupavaca uvaljati u kokosovo brašno kako bi se posuli.
    • Poslagati čupavce na tanjir ili poslužavnik.
  • Posluživanje:

    • Ostaviti čupavce da se ohlade i stegnu nekoliko sati pre posluživanja.
    • Ukrasiti po želji sa malo dodatnog kokosovog brašna ili čokoladnih mrvica pre posluživanja.
  • BONUS VIDEO: