HUMUS KAO NAMAZ BROJ JEDAN TOKOM POSTA: Ovo je originalni RECEPT koji se sprema brzo a MUNJEVITO jede!


IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 12.03.2024 | 12:30


Napravite zdrav namaz za celu porodicu.

Foto: Shutterstock
HUMUS KAO NAMAZ BROJ JEDAN TOKOM POSTA: Ovo je originalni RECEPT koji se sprema brzo a MUNJEVITO jede!

Humus predstavlja tradicionalno jelo koje ima toliko obožavaoca da se godinama vodi rasprava o njegovom poreklu, s Libanonom i Izraelom kao glavni protagonistima koji tvrde da su ga baš oni izumeli. 

Humus predstavlja sos koji se može mazati na hleb, jesti sa krekerima, stavljati na sedviče...Mazalica koja se slaže uz dosta jela. 

Osnova ovog recepta jesu leblebija, a varijacija ima bezbroj. Inače je humus postao veoma popularan u veganskoj kuhinji, što znači da se može jesti i dok ste na posebnom režimu ishrane. 

Ključno je da, bez obzira na vrstu leblebija koje koristite, u pravljenu, ona postane izrazito mekana prije nego što ga usitnite kako biste dobili svilenkastu teksturu. 

Foto: pexels.com

Namaz broj jedan tokom posnih dana

 

 

Sastojci:

  • 120 g suvih leblebija - prethodno potopljenih u vodi preko noći 
  • 1,5 šolja vode
  • pola kašičice soli
  • prstohvat sode bikarbone

Još:

  • 3 kašike susama
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica kurkume
  • so i biber po ukusu
  • suvi peršun, crvena slatka paprika

Priprema: 

Važno je prvo dobro isprete leblebije procedite i sipajte u šerpu. Prelijte s 1,5 šoljom vode. U vodu dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Viljuškom proverite jesu li leblebije skuvane. Trebalo bi da budu toliko mekane, da se lako gnječe.

Dok se leblebije kuvaju, sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mešajući dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite sa strane da se ohladi. U blender sipajte ohlađeni susam i izblendajte dok ne dobijete finu strukturu. Dodajte beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte. U smesu zatim dodajte leblebije i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
Izvadite humus i prespite u činiju. 

Bonus video: