OVO VOĆE I POVRĆE NIKAKO NE LJUŠTITE: Mnogo je dragocenije sa KOROM, na ovaj način pravilno ih operite!


IZVOR: M.O. - 11.12.2023 | 09:46


Kora se može iskoristiti!

Foto: shutterstock
OVO VOĆE I POVRĆE NIKAKO NE LJUŠTITE: Mnogo je dragocenije sa KOROM, na ovaj način pravilno ih operite!

Ako ste do sada ljuštili voće i povrće i bacali koru, prestanite. Ona je u većini slučajeva bogatija vitaminima i mineralima od samog ploda. Ukoliko ljuštite voće i povrće kako biste uklonili pesticide, to možete uraditi i pomoću sode bikarbone.

Potopite ih u činiju u koju ste stavili kašiku sode bikarbone i sipali vodu i ostavite da stoje pola sata. Zatim isperite pod mlazom vode.

Foto: shutterstock

Neko voće i povrće ne morate da ljuštite već samo dobro operite

 

 

Nema dileme da veći unos voća i povrća može samo da ima više koristi za vaše zdravlje. Često slušamo rasprave o tome da li je bolje voće i povrće jesti bez guljenja, a većina zaključaka se svodi na stvar mentaliteta. Voće i povrće često gulimo zbog navike ili u pokušaju da smanjimo dodir s pesticidima. Međutim, uklanjanje kore može dovesti do uklanjanja jednog od delova biljke bogatog nutrijentima.

Generalno govoreći, neoguljeno voće i povrće sadrži veće količine vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih jedinjenja, u poređenju s oljuštenim namirnicama, prenosi "Naj žena".

 

Ovo voće povrće bolje potopite i dobro isperite, pre nego što ćete da ih oljuštite


 

  • Krastavac: njegova kora sadrži sastojak koja pomaže izgradnju kolagena u koži i tako je čini zategnutom i svežom.
  • Šargarepa: kora ima antibakterijska i protivupalna svojstva.
  • Jabuka: kora ima mnogo više sastojaka koji štite organizam od bolesti nego plod, bogata je i pektinom koji snižava holesterol i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
  • Krompir: u kori ima sedam puta više kalcijuma i 17 puta više gvožđa nego u istoj količini ploda. Sadrži i mnogo kalijuma, magnezijuma, vitamina B6 i C.
  • Pomorandža: u kori se nalazi duplo više C vitamina nego u "mesu", kao i veća količina kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i četiri puta više vlakana od cele pomorandže. Narendajte je u salate i kolače.
  • Patlidžan: plava boja potiče od moćnog antioksidanta koji štiti od bolesti, posebno nervni sistem

BONUS VIDEO: