STARINSKA PANJ TORTA NA NOVI NAČIN: Rolovana mekana kora - prava novogodišnja poslastica, recept do detalja objašnjen (FOTO)


IZVOR: N.J. - 26.12.2023 | 07:15


Omiljena na našim prostorima.

Foto: YouTube/tasteandbeautiful
STARINSKA PANJ TORTA NA NOVI NAČIN: Rolovana mekana kora - prava novogodišnja poslastica, recept do detalja objašnjen (FOTO)

Panj torta je omiljena poslastica kod nas. Od klasičnih rolata ispunjenih čokoladom ili nekim drugim filom, pa do torte u obliku panja. Ona potiče iz Francuske, a tradicionalno su je spremale naše bake.

Sastojci: 

  • 130 grama čokolade
  • 130 mililitara slatke pavlake
  • 3 jaja
  • 180 mililitara mleka 
  • 40 grama šećera 
  • kukuruzni škrob 20 grama
  • ekstrakt vanile 
  • 150 grama maslaca 

Biskvit :

  • 45 mililitara mleka 
  • 35 mililitara ulja 
  • ekstrakt vanile 
  • 95 grama šećera
  • 4 jaja 
  • 1/3 praška za pecivo
  • 75 grama brašna 

Foto: YouTube/tasteandbeautiful

Spremite panj tortu za praznike

Priprema:

Čokoladu prelijete slatkom pavlakom, mora biti vruća. Kada se otopi pokrijete providnom folijom i ostavite u frižideru na sat vremena. 

Stavite mleko da se zagreje. Odvojite tri žumanca i dodajte 40 grama šećera, kukuruzni skroz i kašičicu ekstrakta vanile. Sjedinite ručnom mutilicom, a potom mešajući mleko dodajte tu smesu. Kuvajte dva do tri minuta na laganoj vatri. Pokrijete folijom i ostavite u frižideru. 

Biskvit:

U posudi sjedinite mleko, ekstrakt vanile i ulje. Zagrejete u mikrotalasnoj na 45 sekundi.  U posebnoj posudi pomešajte žumance i šećer (25 gr). Tome dodajte prvu smesu za biskvit. Sjedinite brašno i prašak za pecivo i prosejte direktno u ovu smesu. U drugoj posudi umutite belanca i 70 grama šećera. Umutite mikserom i dodajte u žumanca iz tri puta, pa tu polako mešajte. Izlijete u pleh obložen papirom za pečenje i pečete na 170 stepeni oko 13 minuta. Spremite 100 mililitara vruće vode, kašičicu vanilinog ekstrakta i 70 grama šećera. Biskvit isecite na pet jednakih dužina po 6 cm.

Umutite žuti fil iz frižidera. Dodajte 150 grama maslaca iz tri puta. 

Na koru prvo stavite malo vode i šećera, potom čokoladni ganaš (ostavite malo za kasnije). Fil prebacite u kesu za dekorisanje pa ga ređajte. Stavite ga preko crnog sloja i zagladite malo. Svaku koru pojedinačno rolajte. Na jednu urolanu sa strane dodajete drugu kako bi ispao veliki panj. Ostavite u frižideru da se stegne. Ostatak čokoladnog ganaša iskoristite za ivice. Stavite je u frižider na još sat vremena.

Uživajte! 

BONUS VIDEO: