PRAVA SELJAČKA PITA SA MESOM: Kažu ako nije MASNA kao da je niste jeli, a uz ovaj preliv je FANTAZIJA UKUSA (FOTO)


IZVOR: N.J. - 25.10.2023 | 07:30


Pita sa mesom je popularno jelo koje se priprema u kuhinjama širom sveta.

Foto: YouTube/Kuhajmo zajedno
PRAVA SELJAČKA PITA SA MESOM: Kažu ako nije MASNA kao da je niste jeli, a uz ovaj preliv je FANTAZIJA UKUSA (FOTO)

Pita sa mesom je ukusno i hranljivo jelo koje se retko odbija, a jedno od omiljenih na trpezi u srpkoj porodici. Često se poslužuje na slavljima, a uglavnom ćete čuti da ako nije masna, onda to i nije pita.

Sastojci:

  • 500 grama mlevenog mesa 
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 pakovanje kora za pitu (oko 10-12 kora)
  • 100 grama putera, otopljenog
  • 150 mililitara jogurta
  • 2 jaja

Foto: YouTube/Kuhajmo zajedno

Recept za pitu sa mesom

Priprema:

Prvo, pripremite nadev. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckan luk i pržite ga. Zatim dodajte beli luk i mleveno meso. Pržite meso dok ne postane smeđe i sasvim skuvano. Dodajte so, biber po ukusu i promešajte. Ostavite meso da se ohladi.

Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje.

U posebnoj činiji, umutite jaja i jogurt zajedno. Sada pripremite kore za pitu. Položite jednu koru na čistu i ravnu površinu, a zatim je premažite otopljenim puterom. Prekrijte sledećom korom i ponovite postupak. Potom stavite nadev i formirajte ili rolat ili puž. Tako radite dok ne potrošite kore.

Kada ste završili sa složenim korama, prelijte ih polovinom umućenog jogurta i jaja.

Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite preostalim jogurtom i jajima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 - 40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga nasečete i poslužite.

BONUS VIDEO: