KAKO PRE NISMO ZNALI ZA OVO? Ne postoji osoba kojoj se neće svideti ovako pripremljeno LISNATO TESTO - savršeno je!


IZVOR: N.J. - 25.08.2023 | 09:31


Domaće lisnato testo nije tako komplikovano kao što mislite.

Foto: YouTube/ Vinastar Channel
KAKO PRE NISMO ZNALI ZA OVO? Ne postoji osoba kojoj se neće svideti ovako pripremljeno LISNATO TESTO - savršeno je!

Jeste li nekada spremali domaće lisnato testo? Nije tako komplikovano kao što izgleda. Kada je reč o samoj pripremi potrebno je rasklagijati isto oko dva do tri puta, da bi dobilo pravu teksturu. Ovako pripremljeno biće mekano i slasno.

Foto: YouTube/ Vinastar Channel

Pečeno lisnato testo

Priprema:

U 100 mililitara vode stavite oko 3/4 kašičice soli, mešajte dok se ne otopi. U posebnu činiju odvojite oko 50 grama maslaca ili margarina, mešajte dok ne omekša, a potom dodajte oko 250 grama brašna. Dobro sjedinite, pa sipajte slanu vodu. Mesiti dok testo ne postane glatko. Formirajte loptu od testa, pokrijte je krpom i ostavite da naraste oko 10 minuta. Testo premesite oklagijom u pravougaonik. Oko 125 grama maslaca ostavite malo na sobnoj temperaturi, a onda ga ravnomerno rasporedite duž celog testa. Ivice testa presavijte ka sredini, a potom ponovo rasklagijajte.

Testo zasecite kao na fotografiji, a potom presavijte ka sredini. Tako testo držite pokriveno oko 10 minuta.

Foto: YouTube/ Vinastar Channel

Ovako treba zaseći testo

Ponovo rasklagijajte kao pravougaonik i ponovite proces kao na fotografiji iznad.

Foto: YouTube/ Vinastar Channel

Kada zasečete testo uradite ovo

Treći put kada ste formirali pravougaonik presecite ga na tri jednaka dela, a svaki deo na još četiri.

Foto: YouTube/ Vinastar Channel

Ovako treba seći testo

Premažite jednim žumancetom i stavite malo šećera na vrh. Peče se na oko 210 do 220 stepeni.

BONUS VIDEO: