Osećate BES kada ste gladni! E, naučnici imaju objašnjenje i za vas!


IZVOR: Republika - 12.07.2022 | 09:51


Naučnici su došli do zaključka da je glad direktno povezana sa našim emocionalnim blagostanjem.

Foto: Photo by Alex Iby on Unsplash
Osećate BES kada ste gladni! E, naučnici imaju objašnjenje i za vas!

Sprovedena je studija u kojoj su učesnici trebali da zapišu koliko su gladni i kako se osećaju pet puta dnevno koristeći aplikaciju.

Glavni autor studije profesorka Viren Svami, psiholog sa Univerziteta Anglia Ruskin u Londonu, rekla je da postoji "iznenađujući" nedostatak istraživanja o gladovanju.

 - Prateći ljude u njihovim svakodnevnim životima, otkrili smo da je glad povezana sa nivoima besa, razdražljivosti i zadovoljstva -  dodala je ona.

 - Mnogi od nas su svesni da gladovanje može uticati na naše emocije, ali iznenađujuće malo naučnih istraživanja se fokusiralo na to što smo "gladni".

- Zbog toga, veća svest o tome da ste "gladni" može da smanji verovatnoću da glad rezultira negativnim emocijama i ponašanjem kod pojedinaca.

Istraživači su angažovali 64 osobe iz centralne Evrope, koje su zabeležile nivoe gladi i različite mere emocionalnog blagostanja tokom perioda od 21 dan.

Pratili glad i emocije na aplikaciji

Foto: Photo by Helena Lopes on Unsplash

Jedenje, Ilustracija

 

Prijavili su glad i svoje emocije na aplikaciji za pametne telefone pet puta dnevno.

Glad je bila povezana sa 37 procenata sa razdražljivošću, 34 procenata sa ljutnjom i 38 procenata sa zadovoljstvom.

Efekti su bili značajni, čak i nakon uzimanja u obzir faktora kao što su starost i pol, indeks telesne mase, ponašanje u ishrani i individualne osobine ličnosti, piše Daily Mail.

Nalazi su objavljeni u časopisu Plos One, prenosi Informer.

Profesor Stefan Stiger, psiholog na Univerzitetu zdravstvenih nauka u Austriji, koji je bio uključen u studiju, rekao je:

- Ovaj "gladni" efekat nije detaljno analiziran. Zato smo izabrali pristup zasnovan na terenu gde su učesnici bili pozvani da odgovore na anketu u aplikaciji. Ova uputstva su im poslata pet puta dnevno u polu-nasumičnoj situaciji tokom perioda od tri nedelje. Ovo nam je omogućilo da generišemo podatke na način koji nije moguć u tradicionalnom laboratorijskom istraživanju.

Bonus video: