OVO VOĆE ČINI ČUDA ZA IMUNITET! Odlično je za varenje, obara holesterol i šećer


IZVOR: Republika - 30.03.2021 | 13:07


Jedna od najpoznatijih nutricionista na svetu, tvorac čuvene "Sas vodice za mršavljenje", Sintija Sas otkrila je da je jedna vrsta voća veoma važna za optimalno funkcionisanje creva.

Foto: pixabay.com

Dobo varenje neophodno za jak imunitet

Najpoznatija nutricionistkinja je ukazala na voće koje čini čuda za creva.

Urme poboljšavaju varenje, pomažu kod tegoba kardiovaskularnog sistema i jačaju funkcije mozga.

Urme sadrže veliki broj vitamina, minerala (kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, mangan) i prirodne antioksidante koji imaju antiinflamatorna svojstva i sadrže antimikrobna jedinjenja, veoma važna za borbu protiv zaraznih bolesti.

- Tri urme sadrže oko 18 odsto dnevne vrednosti vlakana, što je važno za normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta - rekla je dr Sas, specijalista za zdravu ishranu.

Foto: pixabay.com

Urme

Dokazano je i da urme smanjuju rizik od srčanih bolesti, regulišu holesterol, šećer u krvi i mogu da pomognu obolelima od Alchajmerove bolesti, prvenstveno zahvaljujući polifenolima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u mozgu.

- Da bismo se sačuvali od bolesti i osnažili odbrambeni sistem organizma, važno je zdravlje creva. To je početak. U crevima se nalaze normalne bakterije koje čine da se ne propuštaju otrovi, ali ako jedemo lošu hranu, pijemo antibiotike, onda uništavamo te dobre bakterije - ispričao je imunolog prof. dr Borislav Kamenov.