OVO MORA DA SE NAĐE NA TRPEZI ZA BADNJE VEČE: Pet namirnica koje ne smete da zaboravite


IZVOR: Republika - 06.01.2021 | 05:00


Na Badnje veče se posti, a trpeza mora da bude puna i svečana.

Foto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Foto: Ilustracija

Badnje veče predhodi Božiću, za razliku od Božića kada možete ići u goste ili nekoga ugostiti, Badnje veče se obavezno provodi samo u krugu porodice. Na taj dan se ne ide nigde i ne primaju se gosti. 

U narodu postoji čak i poslovica "Najeo se k'o siroče uoči Božića", što govori o tome da su ova dva praznika uvek bila jako poštovana i lepo pripremana, čak i u kriznim godinama između ratova.

U starija vremena se najčešće jelo na podu, na pod se prostre slama, a preko nje se stavlja čaršav na koji se ređa hrana. Pije se crno vino, a simbolika toga što se jede na slami je povezana sa tim što je Isus rođen u slami. Od jela za Badnje veče bi trebalo da imate:

Foto: youtube.com/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Foto: Ilustracija

1. Hleb (Česnica)

Hleb ili pogaču, najbolje bi bilo da je domaća. Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mbogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.

 

via GIPHY

 

2. Pasulj prebranac

Pasulj prebranac služi kao savršeno toplo predjelo, možete mu dodati začine poput bosiljka i nane, tako ćete ga uičiniti mnogo ukusnijim.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

3. Riba

Naravno da je trpeza na Badnje veče nezamisliva bez ukusne ribe, možete pripremiti bilo koju, odnosno onu koju vi najviše volite da jedete. Ne zaboravite da preko nje, tokom jela, nacedite svež limun jer je tako i mnogo ukusnija i mnogo zdravija.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

4. Krompir salata

Od salata možete da napravite krompir salatu, lako se sprema, potrebno je skuvate krompir i da ga iseckate. Kad se ohladi prelijte uljem i sirćetom, dodajte peršun i začine po želji.

 

via GIPHY

 

5. Vino

Obavezno se pije crno vino zbog svoje posebne simbolike. Vino predstavlja krv Isusa Hrista, kojom je On na Golgoti dao otkup Bogu za ljudske grehe. Pored toga trebalo bi da na svečanoj trpezi imate božićnu sveću, iste veličine kao što se koristi za slavu i sito ili činiju punu žitarica, pšenice zobi i slično, u koju se dodaje i suvo voće ili bombone i novčići. nakon večere se neoprane kašike stavljaju u žitarice, ujutru se vade i čija je naizgrebanija tokom noći, taj će imate najviše sreće u predstojećoj godini.