(RECEPT) Slastan i ukusan: Markiza kolač


IZVOR: domacirecepti.net, republika.rs - 15.11.2020 | 17:32


Markiza kolač nastao od Markiza torte. Ništa ja sad nisam specijalno uradila sem što sam meru malo smanjila i poredjala piškote u dva reda. Nisam čak ni šlag odgore stavljala jer nije bilo vremena. Čekali smo nestrpljivo da se masa stegne kako bi što pre se osladili. Pravi se veoma jednostavno i stvarno ne znam zašto ne pravim češće. Ukus je pravi čokoladni, a meke piškote natopljene mlekom upotpunjuju taj sočni ukus.

Foto: domacirecepti.net

Foto: Ilustracija

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 200 gr čokolade
  • 125 gr maslaca
  • 2 pakovanja piškota
  • mleko za umakanje piškota

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca odmah staviti u manju šerpu u kojoj će se kuvati na pari ( manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri ).

Dodati žumancima 6 kašika šećera i umutiti penasto, dok ne promene boju žumanca iz tamno žute u svetlo žutu.

Staviti na paru oko 10 minuta uz mešanje. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Foto: domacirecepti.net

Foto: Ilustracija

Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Masa nije vrela, nego samo vruća, žumanca su se pasterizovala.

Kada se masa ohladila omekšali maslac dodati kremu i umutiti.

Ulupati zatim belanca sa ostatkom šećer u jaku panu pa je dodati kremu i varjačom, žicom ili nekom spatulom mešati dok se ne sjedini.

Ne mutiti mikserom kako fil ne bi splasnuo. U dublju tepsiju ili obruč, nekih dimenzija 30 x 20 poslagati jedno pakovanje piškota umočenih u mleko po dnu.

Istresti ceo fil i poravnati, a zatim preko poslagati drugi deo piškota umočenih u mleko. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru.

Od gore može šlag ili po želji.

Prijatno.