(RECEPT) Mekano pecivo sa viršlama i puterom


IZVOR: Republika - 12.10.2020 | 11:46


Odozgo možete da stavite kečap, senf ili šta već ukućani vole...

Foto: youtube.com/bakinakuhinja

Foto: Ilustracija

Potrebno je:

 

  • 100 ml vode
  • 20 g kvasca
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje i 1 žumance
  • kocka maslaca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 200 g viršli
  • 500 g brašna semenke

Priprema:


U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, pa kad nadođe sipati ga u vanglicu, dodati jaje i mlako mleko.

Ubaciti brašno i so i zamesiti glatko testo.

Ostaviti da naraste, pa ga razvući na sto u obliku pravougaonika. Preseći na pola po dužini, pa na na 2 dela i tako dobijete 6 parčeta. Svaki deo premazati maslacom. U svaki uviti po jednu viršlu, a zatim oštrim makazama odozgo zaseći nakoso testo i viršlu.

Prvi isečeni deo staviti pravo, sledeći desno, pa sledeći levo, pa desno, pa levo i tako redom da se na zalepe. Prekriti i za to vreme uključiti rernu na 200 stepeni C.

Nadošlo pecivo premazati razmućenim žumancetom, posuti semenkama i krupnom solju. Peći na 190 stepeni C oko 30 minuta da lepo porumeni.