PUNO VITAMINA, MALO KALORIJA: Tikvice snižavaju holesterol


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 28.10.2017 | 03:14


Bilo da želite da izgubite koji kilogram, sačuvate srce ili uspostavite pravilan rad creva, tikvice su hrana koju ne smete da zaobiđete.

Foto: pixabay.com

Tikvice, ukusne i hranljive

Ova biljka iz porodice bundeva je zapravo voće, mada se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće, i to veoma zdravo. Bogata je i mineralima, magnezijumom, gvožđem, dijetalnim vlaknima, beta karotenom, vitaminom C. S obzirom na to da u 100 grama tikvica ima svega 20 kalorija, obavezan su sastojak na meniju osoba koje bi želele da regulišu telesnu težinu.

Magnezijum i kalijum iz tikvica normalizuju krvni pritisak, a dijetalna vlakna snižavaju nivo holesterola. Preporučuju se i za izlučivanje mokraće, a zbog veoma blagog ukusa savetuju se kod gastritisa i upale tankog creva. Tada ih treba jesti kuvane ili pečene. Takođe, iz njih možete da iscedite sok.

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a ujedno i uklanjanje otrova iz organizma.

U sezoni tikvice treba konzumirati dva puta nedeljno.

Tikvice rešavaju i kožne probleme. Ulje iz semenki tikvice usporava starenje, uklanja mitesere, akne i bubuljice. Takođe, osvežava kožu i njen ten. Za tretman tikvicama je potrebno da ih isečete na tanke kriške i poslažete na kožu lica. Ostavite da deluju 20 minuta da bi vaše pore apsorbovale minerale. Isperite lice mlakom vodom.

RECEPTI

Pohovane tikvice

Sastojci:

Foto: pixabay.com

  • 2 veće tikvice (ili 3 manje)
  • 3 jaja
  • 3 čena belog luka
  • 50 g sira (nije obavezno)
  • brašno
  • so ili začin od suvog povrća
  • svež peršun
  • sveže začinsko bilje

Priprema:

Oljuštite i narendajte tikvice. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.

Čorba od tikvica

Sastojci:

Foto: pixabay.com

  • veća tikvica
  • srednja glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • začin od suvog povrća
  • kašika brašna
  • šolja mleka
  • maslinovo ulje, sirće
  • bosiljak

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte, pa pržite na ulju dok ne postane staklast. Operite šargarepu, ogulite tikvicu i očistite je od semenki, iseckajte povrće na kockice, pa dodajte uprženom luku. Dodajte vodu i stavite da se prokuva dok povrće ne omekša. Dodajte pola čaše mleka i začin od suvog povrća. Ispasirajte čorbu štapnim mikserom. Na kraju dodajte vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutite u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta skinite s vatre. Po želji, pred serviranje, možete da dodate i sirće. Ukrasite listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.

Musaka od tikvica

Sastojci:

Foto: pixabay.com

  • 6 tikvica srednje veličine
  • 900 g mlevene junetine
  • 250 ml sosa od paradajza
  • 150 g seckanog crnog luka
  • 3 kašike prezli
  • kašičica origana
  • pola kašičice cimeta
  • čen sitno seckanog belog luka
  • malo soli i bibera, po ukusu
  • umućeno jaje
  • 150 ml bešamel sosa

Priprema:

Isecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrejte ulje na tiganju i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću. Pržite crni luk na ulju dok ne dobije blagu boju, pa dodajte i beli luk, a zatim i meso. Ostavite na vatri dok se ne skuva. Dodajte cimet, so i biber i dobro promešajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta. Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim ređajte red tikvica, pa namažite mešavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.