Ovaj deo povrća svi bacamo, a tu se nalaze zdravi sastojci od kojih se pravi vitaminska bomba koja čeliči telo


IZVOR: Republika - 18.04.2020 | 09:58


Sezona mladog luka je počela te konačno imamo priliku da uživamo u njegovom fantastičnom ukusu koji može obogatiti svako jelo.

Foto: pixabay.com

Foto:Ilustracija

Ljudi koji vole mladi luk uglavnom jednu donji, beli deo, dok zelena perca bacaju. Tu se pravi ogromna greška jer poslednja istraživanja pokazuju da zeleni delovi mladog luka sadrže veliku količinu vitamina C i flavonoida.

Vitamin C je izuzetno važan za jačanje imunog sistema i očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Sa druge strane, flavonoidi sprečavaju oksidaciju masti i pomažu u sintezi vitamina C.

Mladi luk možete jesti gotovo uz svako jelo, omlet, krem sir, uz pečeno meso ili krompire - a najbolje je da napravite salatu koja je prava bomba vitamina C tako što ćete pomešati crvenu papriku, paradajz i mladi luk sa zelenim delovima. Na ovaj način kroz samo jedan obrok vašem telu obezebedićete dovoljno količine vitamina C za jačanje imunog sistema i borbu protiv virusnih infekcija.