Nutricionisti upozoravaju: Ove TRI NAMIRNICE nikako ne treba podgrevati, objašnjavaju i zašto!


IZVOR: Republika - 28.03.2020 | 18:43


Baš kao ni krompir, ni testeninu, ni pirinač ne bi trebalo podgrevati već ih treba jesti odmah, i manje od 24 sata od kuvanja, kažu nutricionisti.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Američki autor Harold MekDži koji se dugi niz godina bavi hemijskim aspektom hrane i kuvanja u svojoj knjizi "On Food & Cooking" kaže da sirov pirinač gotovo uvek sadrži uspavane spore bakterije Bacillus cereus, koje proizvode snažne gastrointestinalne toksine.

- Te  bakterije mogu čak i preživeti proces kuvanja i što se duže pirinač čuva na sobnoj temperaturi, to je verovatnije da će se bakterije razviti - kaže MekDži zbog čega savetuje da se sve skuvane žitarice u roku od četiri sata ohlade i ne podgrevaju. 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

S tim se slažu i nutricionisti koji napominju da se jela od pirinča nikako ne bi trebala čuvati na sobnoj temperaturi, ali mogu da se čuvaju na niskim temperaturama, pa ipak ni to ne treba često praktikovati.

- Baš kao ni krompir ni testeninu ni pirinač ne bi trebalo podgrevati već ga treba jesti odmah, i manje od 24 sata od kuvanja - kažu nutricionisti.