Bakin recept za kraljicu kolača! Bajadera se sprema u svim prilikama, a evo kako su to radile najbolje domaćice


IZVOR: Republika - 17.03.2020 | 13:00


Bajadela je definitivno kraljica svih sitnih kolača koja krasi trpeze širom Srbije, šta god da se slavi! Ako ste se do sada sladili ovim neodoljivim slatkišem samo po slavama, vreme je da ukusnu bajaderu sami napravite kod kuće i to po receptu naših baka.

Foto: youtube.com/Prakticna zena

Bajadera - nema joj ravne

Sastojci:

  • 500 g šećera
  • 200 ml vode
  • 200 g mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 125 g margarina
  • 3 štangle čokolade

Za glazuru: 

  • 3 štangle čokolade
  • malo margarina ili ulja

Priprema:

Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe pomešati, preliti onim ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.

Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu.

Napraviti jednake pravougaonike od oba dela i staviti svetliji deo preko tamnog dok je smesa još topla. Dobro pritisnuti i ostaviti da se ohladi, pa preliti glazurom.