Šest ideja za savršena posna jela i to na vodi: Brzo se spremaju, nisu skupa, a ukus je odličan!


IZVOR: Republika - 03.03.2020 | 04:14


Počeo je veliki vaskršnji post, a to za mnoge znači i glavobolju jer je priprema posnih jela komplikovanija i iziskuje određeno kulinarsko umeće... Zbog toga otkrivamo 6 super recepata za posna jela, i to na vodi!

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. 

Predlažemo sledećih šest jela...

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Krem čorba od spanaća

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun.

Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i dodajte još malo vode i začine. 

Pasulj na vodi

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.

Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle.

Foto: youtube.com/ Jelajelena Petrovic

Foto: Ilustracija

Paradajz čorba

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 veća šargarepa; 1  koren peršuna; 1 krompir; 500 ml paradajz sosa; so i biber; peršun.

Priprema: Povrće skuvajte na malo vode, zatim ga ispasirajte. Dodajte paradajz sos i začine pa kuvajte još desetak minuta. Pred kraj dodajte peršun. 

Rižoto od povrća

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

Foto: ST/E. ČONKIĆ

Foto: Ilustracija

Rižoto sa vrganjima

Potrebno je: 200 grama vrganja, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, so, biber, majčina dušica, čubar.

Priprema: Na malo vode izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte pirinač koji ste prethodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i posluži.

Rižoto sa prazilukom

Potrebno je: praziluk, so, biber, pirinač

Priprema: Praziluk očistite pa prodinstajte na malo vode. Dodajte pirinač i još vode pa pustite sve da se krčka. Pred kraj dodajte so i biber i začin po želji.