BEZ IZGLADNJIVANJA: Saveti za zdravo i efikasno mršavljenje


IZVOR: Jelena MLADENOVIĆ - 23.09.2017 | 03:14


Odraslim osobama je potrebno najmanje 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno, kao i uravnotežen unos povrća, voća, žitarica, mleka i mlečnih proizvoda i proteinskih namirnica.

Foto: pixabay.com

Nije teško biti fit

Suština određenog načina ishrane i držanje dijeta nije u tome da brzinski izgubite kilograme, već da izgledate zdravo i vitko. Zdrave navike u ishrani i fizička aktivnost ključne su stvari za svako mršavljenje i sprečavanje gojaznosti.

Međutim, najveći broj ljudi drži dijetu da bi izgubio kilograme, izgladnjivanjem, pod pretpostavkom da od zdravih namirnica i ograničenih porcija ne može da se smrša ni gram, što je najveća zabluda.

Nasuprot tome, gojazni ljudi jedu sve što im padne pod ruku, ne obazirući se na količinu hrane potrebnu za zdravlje organizma. Građani Srbije nemaju adekvatne navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti, jedan je od rezultata istraživanja u okviru projekta "Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje", što za posledicu ima to da polovina odraslog stanovništva u Srbiji ima prekomernu težinu, a svaki peti stanovnik spada u kategoriju gojaznih.

Da bi se ostvarili pozitivni efekti po zdravlje, odrasla osoba bi trebalo da učestvuje u najmanje 150 minuta umereno intenzivne aerobne aktivnosti tokom nedelje. Što se tiče ishrane, preporučuje se raznovrstan i uravnotežen unos namirnica iz svih pet grupa - povrće, voće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi, kao i proteinske namirnice. Zato, u skladu sa svojim energetskim potrebama, unosite odgovarajuću količinu hrane bez izgladnjivanja i odricanja.

 

PRINCIP ŠAKE

Tajna zdravog mršavljenja je u količini hrane koju unesete tokom jednog obroka. Prejedanje je postala bolest modernog doba, čije su žrtve uglavnom ljudi skloni gojenju. Da biste naučili da kontrolišete porcije i uspostavili zdrave navike ishrane, predstavljamo jednostavan princip šake, odnosno ograničavanje količine namirnica za jedan obrok pomoću šake.

  • Količina hrane koja može stati u dve sklopljene šake - jeste količina povrća koju treba pojesti u toku jednog obroka.
  • Prednji deo pesnice - norma obroka unosa ugljenih hidrata (pirinač, druge žitarice, testenina, hleb).
  • Otvoren dlan (bez uračunavanja prstiju) pokazuje koliki komad mesa treba da pojedete za jedan obrok.
  • Stisnuta pesnica po obimu odgovara količini voća koju treba konzumirati dnevno za održavanje dobrog zdravlja.
  • Gornja falanga kažiprsta - količina putera i drugih životinjskih masti koje možete konzumirati bez štete po vašu figuru.
  • CAKE ZA KONTROLU PORCIJE

    Suština zdrave ishrane je u balansu. Kalorije koje se unesu jesu kalorije koje bi trebalo potrošiti. Prema rečima dijetetičara Suzan Liland-Lim, koji god da je razlog, suština zdrave ishrane je u kontroli porcija. Evo šta ona preporučuje onima koji nisu zadovoljni kilažom:

    • Kontrola porcija znači da kada izlazite ne preterujete s količinom
    • Ako neko pokušava da smrša, ponekad je potrebno samo da jede iz manjeg tanjira i da na tanjir stavi hranu tako da izgleda isto, samo u manjoj količini
    • Kada jedete van kuće, naručite šta god želite, pojedite pola, a drugu polovinu ponesite kući kako ne biste imali osećaj preterane kontrole. Želite da kontrolišete bolest, a ne da ona kontroliše vas
    • Ako ne jedete stalno voće i povrće, ne preporučuje se da odmah počnete da jedete previše. Umesto toga, savet je da uvodite samo nekoliko promena istovremeno
    • Vodite računa o kontroli porcija i vežbanju, o čemu treba da se posavetujete sa svojim lekarom, a svaki doktor će vam preporučiti da vežbate
    • Ako ishrana ističe jednu grupu namirnica, onda se treba držati podalje od nje. Dobra i zdrava ishrana podrazumeva sve grupe namirnica
    • Jedna grupa namirnica može da dovede do gubitka kilograma, ali, nažalost, dugoročno mršavljenje se ne postiže naglašavanjem jedne grupe namirnica - ono što se unese, to se i izbaci
    • Čista ishrana veoma je važna, a ona podrazumeva pripremu hrane od početka, umesto korišćenja već upakovane hrane. Važno je znati koji se sastojci koriste. Suština zdrave ishrane je u balansu.