Sok od paradajza na starinski način: Ovo je recept bez konzervansa, a glavna fora je u pripremi flaša!


IZVOR: Republika - 29.10.2019 | 04:14


Starinski način pripreme zimnice podrazumeva da se sprema bez konzervansa! Tako se sprema i ovaj kuvani paradajz.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sastojci

  • 6 kg paradajza (pre čišćenja)
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema

Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade. Samleti mašinicom za mlevenje paradajza.

Procediti u specijalnoj cedaljki. Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.

Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.

Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.